Когато си покорил вече Южния полюс, какво ти остава като цел и мечта? Северният, естествено!

Това е следващата дестинация на Петър Стойчев, който разкрива, че тя отдавна щеше да е "заградена с кръгче", ако не беше пандемията. Но и на нея и идва времето.

Големият спортист е четвъртият гост в "SportCast", където заедно с водещите Деян Веселинов и Иван Боянов се срещате с любими спортни герои, звезди и шампиони. И то в истински и приятелски разговор, в който чувате истории, които си струват.

Този човек не спира да планира, да мечтае и да си поставя нови цели. А това не е лесно, когато си тръгнал от басейна в Смолян през 80-те, а си стигнал до четири Олимпиади, като си бил и знаменосец на България. Когато си спечелил 11 световни купи в плувния маратон и плуването в открити води, когато си бил световния рекорд в Ламанша и си паднал под 7 часа, за да стигнеш от Англия до Франция. Мечти и цели обаче винаги има, стига да ги търсиш.

Срещата със Стойчев е на работното му място - басейна "Спартак" в София. Това е неговата територия.

снимка: Тед Георгиев

Във видеото ще видите и чуете как е започнало всичко за родения в Момчилград, но израснал в Смолян спортист. Как медалите на Антоанета Френкева от Сеул 1988 са запалили града по плуването, как е делил един басейн с нея и как са се отваряли очите на децата там от лагерите на германски плувци в града. И как са започнали мечтите.

"Тогава някъде осъзнахме, че плуването може да е нашият шанс да видим света, да спечелим и постигнем нещо - казва в "SportCast" легендарният ни спортист. - На 13 години бях, когато се смени режимът. Преди това обаче вече имахме изградена дисциплина, навици. Ставаш и започваш в 5,30 ч тренировка, за да си в 7 часа на училище за първия час. Изпълняваш всичко, което ти е зададено. Тези качества, изграждани и възпитавани още от детска възраст, помогнаха в спорта да успея. А плуването ми даде възможност да обиколя света."

Има и много тежки времена, а зимата в края на 1996-а и 1997-ма остава едно такова за всеки българин, минал през нея. Тя заварва студента Стойчев в Русе, а проблемите са огромни - с издръжката, с това, че басейнът в някои дни не работи и няма как да се тренира, с какво ли не.

"Намираш решения - спомня си. - Отидох на Охридския плувен маратон, станах втори и взех пари от наградния фонд, немалко за тогава. Планирах така, че да изкарам с тях една година, до следващия маратон."

През 1998-а излиза да се състезава и извън региона, като първият му маратон е в Египет. След това отива на още и още стартове, като вижда конкуренцията и влиза в първите си преки двубои с нея. Търси какво да подобри в подготовката си, за да е равностоен и да побеждава на световно ниво.

"През 1999-а станах втори на Световната купа в плувния маратон. През 2000-а станах трети. На следващата година я взех за първи път. И ми олекна, но си казах - сега трябва да го повториш това."

Прави го още пет пъти поред. А после - още пет поред и в плуването в открити води. От 2011-а до 2011-а Петър Стойчев е винаги носител на Световна купа в дисциплината, в която я преследва.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Та - на мечтите. Те с годините се променят, защото момчето от Смолян вече е разбрало - възможностите, които дава това да си спортист на световно ниво, са големи. На 6 години започва, на 36 приключва след Олимпиадата в Лондон. Това са 30 години активна кариера. А каква е конкретната причина за нейния край?

"Преди Лондон вече бях отишъл в Германия да работя и живея, и имах планове да се установя там след игрите и да продължа в плуването. Тогава обаче дойде предложението да стана служебен спортен министър, приех, а това беше реалният край на кариерата ми. Сега гледам на този факт с облекчение, защото иначе трябваше да си търся друга причина!", спомня си шампионът.

Разговорът излиза от водите на плуването и влиза в доста по-мътните и неспортсменски такива на политиката. Какви са особеностите на длъжността би било интересно да се чуе от човек, минал по този път. Особено в светлината на събитията у нас от последната година.

"Има страшно много работа за вършене, защото държавата не може да спре след оставката на правителството, нали? Влязох първия ден в министерството и ме чакаше един куп документи, метър висок, които трябваше да бъдат подписани", разкрива.

И добавя: "Приятелите си ги броиш, когато излезеш от политиката!"

Ще чуете интересно мнение за един подценяван сякаш у нас въпрос - този с менталното здраве на елитните спортисти и как се адаптират те към живота след активната кариера. Как се променя ежедневието им, как някои не са готови и това е ужасно труден момент за тях.

Разговорът на "Спартак" не може да подмине олимпийската тема, а Петър Стойчев говори от висотата на човек, който има четири участия зад гърба си. Едното помни с особена гордост - в Пекин 2008 той носеше знамето на България на церемонията по откриването. И още от него по темата: Каква е емоцията и тръпката на Олимпиадата, какви са били грешките му в Пекин и ... какво наистина се случва в олимпийското село?

И - както е винаги при него - поглед напред, а не назад. Какво предстои ли? Следващата дестинация е ясна - Северният полюс.

След като плува във водите на Антарктида и е златен медалист от Световното в ледени води в Тюмен, каква по-естествена цел?

"Трябваше да се случи през май 2019-а, отложихме го за май 2020-а, а сега дано се случи през май тази година - казва човекът, който има статуетка от Плувната зала на славата в САЩ, където е приет. Нейната история - на тази статуетка и как си я е "платил" при пристигането у нас, също си струва да чуете в разговора... - Това ще се случи на остров Свалбард, едно от най-северните населени места на планетата. То е само на по-малко от 1000 километра от идеалния Северен полюс. Изисква много подготовка, но се надявам да го осъществим."

А защо там ще трябва да се плува с охрана? Това също ще разберете от разговора на Деян и Иван с големия шампион.

За десерт - една пряка покана по телефона към олимпийска легенда на България да приеме "щафетата" за следващ гост на "SportCast", както и традиционното блиц изпитание в рубриката "Къс пас". Там пък ще научите отговора на един въпрос, който сякаш е неизбежен, когато говорим за България и спорт: Левски или ЦСКА?

Това ще ви даде "SportCast", който можете да гледате в Corner.bg, на страницата ни във Facebook, в Instagram и YouTube, както и във всички podcast платформи. Този път в главната роля е Петър Стойчев, а епизодът можете да гледате във всички канали на dir.bg и corner.bg, както и да слушате в Spotify тук!

 

 

снимка: Тед Георгиев

снимка: Тед Георгиев