Звездата на алпийските ски Линдзи Вон обяви, че прекратява състезателната си кариера след Световното първенство в Оре (4-17 февруари).

"Последните две седмици бяха сред най-емоционалните в моя живот. След много безсънни нощи най-накрая приех, че няма да мога да се състезавам повече. Ще участвам на Световното първенство в спускането и супергигантския слалом през следващата седмица в Оре, Швеция и това ще бъдат последните състезания в кариерата ми", написа 34-годишната Вон в профила си във Фейсбук.

Американката, станала известна с прякора Speed Quееn, бе обявила, че ще кара до края на сезона, но серията от различни контузии я накараха да преосмисли решението си. Тя претърпя доста операции, като заради една от тях пропусна зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г

За момента Линдзи Вон има 82 победи в стартове от Световната купа и изостава с едва 4 от рекордьора Ингемар Стенмарк във вечната класация по успехи в алпийските ски.

Освен четирите големи кристални глобуса тя има и 16 трофея в отделните дисциплини - осем в спускането, пет в супергигантския слалом и три в комбинацията.

Американката е носител на три медала от Олимпийски игри - злато в спускането и бронз в супер-Г от Ванкувър 2010 и бронз в спускането от Пьончан 2018. Тя има и седем отличия от световни първенства - две златни, три сребърни и две бронзови.