На 80 години си отиде сър Питър Снел - митична фигура в леката атлетика и вероятно най-известният по света спортист от Нова Зеландия.

Страната тъжи за човека, който никога не бе победен в голямо състезание по време на активната му кариера.

Снел си отиде от сърдечни проблеми в дома си в Далас, САЩ. Той бе активен и в последните години, като не пропускаше голямо събитие в атлетиката.

През 60-те години името му става символ на непобедимост. Никога не е бил втори на стартовете, в които е участвал - олимпийски, на игрите на Британската империя или тези в Океания.

На Олимпиадата в Рим 1960 печели злато на 800 м, но не се състезава на 1500 м. Четири години по-късно се впуска и в двете надпревари и ги печели, за да запише дубъл, който никога от тогава не е повтарян.

През 1990 г. сър Питър Снел стана първият новозеландец в спортната Зала на славата на страната. И то пред легенди на ръгби, което е националната гордост и любов на местните.

Десет години по-късно бе избран и за Спортист №1 в историята на Нова Зеландия с огромна преднина - още едно невероятно постижение в страната.

Отказа се рано от спорта, за да се премести в САЩ, където защити магистратури по физика, физиология и биология в университети в Калифорния и Вашингтон. Предопадаваше до последните си дни в тях.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos