Няколко милиона души бяха обладани от тръпки по тялoтo в понеделник вечерта, когато Рони О'Съливан стана най-възрастният световен шампион в снукъра.

Харизматичният англичанин направи така, че поколения да се влюбят в този спорт и разби клишето за скучната игра.

В много от спортовете се води спора за това кой е най-великият, а О'Съливан снощи сякаш разби всички съмнения. Седмата му световна титла го изравни с другия гигант на този спорт Стивън Хендри. Рони винаги е казвал, че шотландският му съперник е най-големият, но това е излишна проява на скромност.

Рони води в почти всички статистически показатели и популярността, която носи на този спорт е неизмерима. Показа го още преди 25 години, когато постигна най- бързият максимален брейк в историята и то на най-голямата сцена.

Снимка: Getty Images

Скоростта му падна с напредването на възрастта, но не и еуфорията, която носи с играта си. В хода на турнира милиони се радваха на фантастичната му форма и трепереха да не направи някоя глупост, да не влезе в психологическа дупка, която да донесе обрат на съперниците. Такива моменти имаше както срещу Джон Хигинс в полуфинала, така и срещу Тръмп в мача за титлата. Имаше обаче и други моменти, в които за Рони всичко изглеждаше като детска игра, въпреки че снощи той призна за върховното напрежение.

Той никога не е крил, че адреналинът му помага да играе най-добрия си снукър, а когато е в подобно състояние е като наркотик за феновете. Не можеш да спреш да го гледаш, защото можеш да изпуснеш още един гениален удар от невъзможна позиция. В рамките на турнира не само процентът му на вкарванията беше непосилно висок за съперниците, но също поставянето на снукъри, защитните удари и изграждането на брейкове бяха на супер ниво.

В рамките на турнира имаше не един и два момента, които могат да детонират негативни емоции в Ракетата. Особено в рамките на финала Тръмп измъкна няколко фрейма благодарение на късмет, но историята е доказала, че този компонент в играта е равен за всички. Важното е да останеш концентриран и да чакаш своя силен период. Точно това правеше Рони в петте си мача от надпреварата. Беше човек с мисия и я изпълни безупречно.

След последния фрейм в мача реакцията му доказа за какъв човек говорим. Той веднага се отправи към своя по-млад съперник и под аплодисментите на публиката отдели две минути, за да му говори на ухо и да го увери, че още световни титли предстоят. След това в шампионското интервю го нарече един от най-великите в спорта.

Снимка: Getty Images

Огромното взаимно уважение между играчите в снукъра е една от причините феновете да се влюбват в този спорт. Стивън Хендри, чийто рекорд снощи беше изравнен, засипа с похвали О'Съливан.

"Той заслужаваше победата. В коментара си казах, че Рони качи снукъра на нови висоти. Изненадан съм, че му отне толкова време да стигне до седем титли. Страхотен е. Когато аз постигнах шестата и изравних Стив Дейвис, си бях поставил за цел да взема седмата. Предполагам ще е същото за Рони с осмата. Няма да е щастлив докато не го постигне и това ще е неговата най-голяма цел", каза Хендри.

След края на мача Рони празнува с две от децата си Лили, която е родена през 2006-а и Рони, роден през 2007-а. Трудно можеш да ги объркаш, защото и двамата са одрали кожата му. Те бяха за снимките до него и през 2014-а, когато спечели английския Мастърс и сега беше вълнуващо да ги видим колко са пораснали.

Истината е, че никой друг играч не движи друг спорт така, както Рони го прави със снукъра. Можем да си спомним за харизматичния Айртон Сена или, за Юсейн Болт или Тайгър Уудс, но тук измеренията са съвсем различни. Гениалността на зеленото сукно е преплетена с екстравагантно поведение, което за щастие никога не прекрачва границата.

Най-хубавото при Рони е, че той никога не е бил заслепен от светлината на прожекторите. Винаги е казвал колко незначителни всъщност са рекордите и постиженията му. Не изневери на стила си и снощи.

"Опитах се да бъда максимално спокоен. Постигнах може би най-добрия си резултат срещу играч от калибъра на Джъд. Никога не съм се влияел от рекордите. Когато ги направиш, е приятно, но не съм се стремял към тях, защото не съм се представял добре, когато съм бил обременен. Просто се опитвах да се наслаждавам на играта", каза О'Съливан, който е номер 1 в световната ранглиста.

Постиженията в кариерата му:

Световни титли - 7 (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2022, 2022)

Ранкинг титли - 39 (с три повече от втория Стивън Хендри)

Максимални брейкове от 147 точки - 15 (с три повече от втория Джон Хигинс)

Брейкове от над 100 точки (сенчъри) - 1169 (с над 250 повече от втория Джъд Тръмп)