Рони О'Съливан спечели седмата си световна титла в снукъра след триумф с 18:13 фрейма във финала срещу Джъд Тръмп в Крусибъл.

Ракетата постигна заветната титла, с която изравни другата легенда на този спорт Стивън Хендри, като двамата вече имат по седем трофея от най-престижната надпревара в този спорт.

Рони изуми феновете си със стабилната си игра на това първенство, като бяха много малко моментите, в които той даде повод за съмнения в превъзходството си. Той преодоля спомена от неприятна следобедна сесия днес, при която изпусна голяма разлика от аванса си и вечерта започна при аванс от 14:11.

Асото, който е световен шампион от 2019-а, не успя да се противопостави в последната сесия и взе само два фрейма, като загуби за втори път финала след този през 2011-а.

46-годишният О'Съливан става най-възрастният световен шампион, като изпреварва Рей Риърдън по този показател. Уелсецът го постигна на 45 през 1978-а.

Освен световната титла Рони печели 500 хиляди паунда от наградния фонд. Помогна си със серии от 82, 88, 75 и 85 точки във финалната сесия и вече има сериозен довод да се нарече най-великият играч в Крусибъл.

В похода си до финала Ракетата отстрани Дейвид Гилбърт (10:5), Марк Алън (13:4), Стивън Магуайър (13:5) и Джон Хигинс (17:11).

Гения от Чигуел продължава да води по титли и в класацията на тройната корона - трофеите от Световно първенство, UK Championship и Мастърс. Той вече има 21, с три повече от Хендри и шест повече от Стийв Дейвис. 

След страхотния световен шампион похвала заслужава и българския рефер Десислава Божилова, която за първи път води мач от полуфиналите. Тя ръководи страхотната среща между Тръмп и Марк Уилямс, която завърши с финален фрейм - 17:16.