Алекс Занарди остава в критично за живота му състояние в болница в Сиена, след като в петък претърпя инцидент при тренировъчно каране с неговото три-колело, управлявано само с ръце.

Големият спортист, четирикратен шампион от параолимпиади, е в изкуствена кома след тежка операция на главата.

Занарди е един от спортните символи на Италия, с ампутирани два крака след тежка катастрофа в НАСКАР преди 19 години. Той не спря да търси спортните успехи в спортове за хора с увреждания и ги намери.

Това е поредното предизвикателство, което обаче може да се окаже и непреодолимо.

Той излетя от пътя и се удари странично в миниван, който идвал срещу него. Шофьорът на возилото е в пълен шок. 44-годишният мъж е заявил пред телевизия RAI, че не може да спи и се моли за живота на Занарди.

"Не знаех кого удрям, видях го да лети отстрани срещу мен, стана за секунда."

Разбира се, шофьорът няма вина за инцидента, той дори не е имал време за реакция.

Фотограф, който е снимал групата колоездачи, с която се е движил Занарди минути преди удара, твърди, че спортистът е извадил мобилен телефон и е направил няколко снимки, преди да го прибере обратно в джоба си.

Не е ясно дали това е разконцентрирало Занарди и той е изпуснал малко по-късно контрол върху три-колелото.

"Травмите му са подобни на тези, които е получил Михаел Шумахер при неговия инцидент на ски - каза хирургът, оперирал в Сиена Занарди. - Поне от това, което аз знам, в този случай контузиите и пораженията по главата на Алекс изглеждат малко по-леки, въпреки че е твърде рано да се каже категорично.

Надявам се прогнозата да е вярна, но това не променя факта, че ситуацията е критична и опасна за живота му."

Кметът на Сиена Луиджи де Моси отиде в болницата и изказа пълна подкрепа към Даниела Занарди, съпругата на Алекс. Тя е неотлъчно при него от петък.

Embed from Getty Images