Смъртта на 23-годишната световна шампионка в пистовото колоездене Кели Катлин остави в пълен шок спорта не само в Щатите.

Момичето се самоуби преди седмица, а теориите за причините да посегне на живота си започват да се появяват едва сега. Всъщност, първата се роди в медийна изява на семейството на Кели.

"Тя се промени много след падането - сподели таткото Марк. - Не можехме да познаем детето си. Нашата Кели бе изключително разумно и талантливо момиче, доста зряло за възрастта си. След падането на тренировка в края на миналата година, нищо не беше същото."

Катлин беше успяла да се дипломира в инженерна специалност в Минесота, знаеше четири езика и учеше в колежа в Станфорд по магистърска програма. Едновременно с това бе сребърна олимпийска медалистка с отбора на САЩ в преследването на пистовото колоездене в Рио 2016 и трикратна световна шампионка. Едва на 23...

Падането през октомври я остави в болница за 72 часа с мозъчно сътресение и счупена ръка. Но явно травмите са били по-сериозни.

"Всичко беше различно след това - каза братът Колин. - Говореше съвсем различни неща, споменаваше как мозъкът и не бил вече същият. Постоянно ми се оплакваше, че е твърде гневна и дори агресивна. А тя никога не е била агресивна!".

Оказва се, че Кели Катлин е направила опит за самоубийство през януари, когато е спасена и е останала близо месец в клиника.

Родителите на момичето опитали да я откажат от спорта след това, като са виждали именно там основните причини за психологическата травма. Те настояват за разследване дали лекарска неточност при диагностицирането след падането не е подценила размера на уврежданията на мозъка, които Кели е получила.

Вледствие на тях, според Марк Катлин, дъщеря му е изпаднала в депресивно състояние и сложи край на живота си.