Сензацията в овчарския скок Арманд Дуплантис подобри световния рекорд за трети път, след като скочи 6,19 метра на турнира на закрито в Белград.

22-годишният швед прати публиката в екстаз при третия си опит на тази височина и подобри постижението си от Полша преди две години, когато скочи 6,17 метра и от Глазгоу - 6,18 метра.

Надпреварата в Белград е подгряваща за Световното първенство на закрито, което започва в сръбската столица на 18 март.

Мондо е роден в САЩ, но представлява родината на своята майка. Той се превърна в един от най-доминиращите лекоатлети в последните години.

До момента през този сезон Дуплантис бе с върхово постижение от 6,05 метра - резултат, с който можеше да се похвали и Крис Нилсен, но тази вечер се видя кой е кралят на тази дисциплина.

Само чудо би лишило шведът от златен медал на Световното първенство. Той вече взе олимпийско злато в Токио, а освен това има сребро от Световното първенство в Доха преди три години и е европейски шампион от първенството в Берлин през 2018-а.

"Отдавна чакам този рекорд. Никога досега не съм имал толкова трудности с определена височина, затова се чувствам страхотно, че най-сетне успях да скоча 6.19. Беше голяма борба през последните две години. Щастлив съм", каза Дуплантис, цитиран от World Athletics.