Красимир Анев спечели злато на европейското първенство по биатлон в Беларус, след като изпревари олимпийския шампион Тарей Бьо в дисциплината индивидуалното на 20 км за мъже. За 31-годишния самоковец се сбъдна една мечта, след като досега Анев имаше 8 медала от първенства на континента (4 сребърни и 4 бронзови), но златото все не идваше.

Българският състезател пропусна стартовете от световната купа в САЩ и Канада по-рано през сезона, за да се подготви за европейското, както и за предстоящото световно първенство в Швеция (6-17 март). След триумфа край Минск, Анев даде интервю за руската медия news.ru.

- Имате много медали от европейски първенства, но този път станахте първи и чухте химна на България. Какво си казахте?

- Казах си - най-накрая се случи! Много ми помогна и силният вятър. Щастлив съм, много щастлив.

- Май колкото са по-лоши условията, толкова по-добре за вас...?

- За мен това бе шанс, който нямах право да пропусна. Стараех се да стрелям бавно, но много точно. Знаех, че нямам много добра скорост и шансът ми е на стрелбището. Получи се.

- Защо вие, за разлика от целия български отбор, не пътувахте за стартовете в Северна Америка?

- Още през есента решихме да пропуснем този етап от сезона. Говоря за себе си и моя отбор, защото аз от няколко години тренирам отделно от националния тим. Треньорът ми реши, че Северна Америка лошо ще повлияе на подготовката ми за световното първенство. Там винаги има трудна адаптация.

Шампионатът на Европа също първоначално не влизаше в плановете ни, но променихме решението. И съм щастлив, че го направихме! Страхотно се получи тук!

- Подготвяте се на Белмекен, в планината...

- Да, високо в планината. На 2000 метра височина. След Белмекен винаги ми се получават добре състезанията, резултатите са добри. Препоръчвам на всеки биатлонист да дойде да се готви там.

- И руснаците?

- Те така или иначе често идват, но най-вече през лятото. На тях им е трудно да свикнат с ефекта на планината, докато на мен много ми помага.

- Формата ви достатъчно добра ли е за световното?

- Не, разбира се. Надявам се да прибавя още скорост. След Белмекен е нужно време за реаклиматизация. Тя ще ми помогне да вдигна скоростта за световното.

- Споменахте вашия отбор, кои влизат в него?

- Аз, треньорът ми Георги Фъртунов, масажист и физиотерапевт. Благодаря и на ваксмайсторите, за моите ски се грижи много грамотен такъв.

- Българският биатлон като че бе по-успешен преди 10-15 години...

- И в последните години имаме успехи. Взехме доста медали от европейските първенства, а Владо Илиев бе и шампион. Това е много добре за спорта ни, надявам се да намеря още нови спонсори, за да ме подкрепят финансово.

- Федерацията как гледа на това, че тренирате отделно? Контролират ли ви?

- Разбира се. Понякога възникват разногласия, но в края на краищата се разбрахме например за пътуването до Северна Америка. Разбраха какво мислим с треньора ми, одобриха стратегията ни. Ние пък приехме тяхната позиция да дойдем да се състезаваме на европейското, за да опитаме да гоним медали и да направим силна смесена щафета. Седнахме и говорихме, което говори за добро взаимно разбиране.

Снимка: Facebook

- Колко дълго ще продължите с биатлона? Мислите ли за Олимпиадата в Пекин 2022?

- Не, категорично. На сто процента. Имам малка дъщеричка, на която посвещавам победата (Карина е на година и половина - б.а.). Бих искал да бъда добър баща за нея. Един мъж е длъжен винаги да мисли на първо място за семейството си. Той трябва и да изкарва парите в него. Именно това бе причината да остана да се състезавам. Печеля нелошо от биатлон, ще опитам да го правя още година-две, защото в България не е лесно да заработваш добри пари в друга сфера.

- А кой е най-популярният спортист в България? Имате ли някой като Стоичков?

- Не, Христо Стоичков беше мегазвезда, когато играеше в Барселона. Днес имаме много популярен тенинист - Григор Димитров. В страната ни са популярни бокс, борба... Имаме например боксьор, който е петкратен шампион на Европа.

- Вие популярен ли сте? Разпознават ли ви на улицата?

- Рядко, биатлонът не е чак толкова популярен спорт в България.

- Вашият дългогодишен приятел и съперник Антон Шипулин се отказа наскоро...

- За мен беше изненада. Не очаквах такова решение от него сега. Но ние сме хора, имаме си чувства, емоции. Когато лошите емоции, негативните, са повече, идват такива решения. Говорихме си с Антон, той е добър приятел. Аз му признах, че също мисля дали си струва да продължавам. Животът не е само биатлон. Желая му да е здрав и да се справи със следващите предизвикателства в живота.

- И накрая - руснаците обичат да идват на ваканция в България, знаем за Златни пясъци на Черноморието. А вие къде почивате?

- Винаги предпочитам да съм у дома със семейството. Разбира се, на всеки препоръчвам да дойде в нашата страна на ваканция. Радваме се да виждаме и руските туристи като наши гости.

Не само на тях, а на всеки бих казал - добре дошли в България, чакат ви радушен прием и добри хора. И добро настроение. Обичам страната си.