В Турция снимат филм за легендарния Наим Сюлейманоглу, който почина през 2017 г. едва на 50-годишна възраст. Той остава един от символните спортисти на последните две десетилетия от миналия век.

Младият актьор Хаят Ван Еск ще изиграе ролята на щангиста, който спечели олимпийско злато в категория до 60 кг на три поредни летни игри - в Сеул 1988, Барселона 1992 и Атланта 1996.

Роденият в българското село Птичар супершампион се състезаваше за Турция след бягството му през 1986 г., по време на Световната купа в Мелбърн. Преди това у нас бе Наум Шаламанов след Възродителния процес. Докато се състезаваше за България, той счупи световния рекорд в категория до 56 кг едва на 16 години (1983-а) и спечели две световни титли ( в категориите до 56 и до 60 кг).

Филмът за Наим ще се появи на екран през есента на тази година, като интересът към него в Турция вече е огромен. Продуцент е Мустафа Услу, а режисьор - Йозер Фейзиоглу. Сценарият със заглавие "Джобният Херулес: Наим Сюлейманоглу" е написан от Синем Услу и Мерт Дикмен. Екипът е започнал снимките за филма. Част от лентата ще бъде заснета в България, родната страна на щангиста.

В главната роля ще е Ван Еск, който е едва 19 годишен. Роден е в Амстердам от баща холандец и майка туркиня, но от 6-годишна възраст живее в Турция. Младежът се подготвя за ролята на Наим, като тренира щанги под ръководството на брата на Наим - Мухарем Сюлейманоглу.