Валентино Роси седна в болида на Люис Хамилтън, който пък яхна мотора на Доктора и двамата се впуснаха в уникална шампионска надпревара.

Смяната на местата на най-големите действащи имена в моторните спортове стана на пистата във Валенсия, а организацията бе на общия им спонсор - Monster Energy.

Роси е седемкратен крал на Moto GP, а Хамилтън - шесткратен във Формула 1. Двамата са приятели от години и правят "размяната" за шоу не за първи път.

Люис въртя обиколки с пистовия Monster Energy YZF-M1, който е състезателният мотор на Валентино, но опита и модел YZF-R1M, който е шосейната версия на машината.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Роси изкара деня в болида 2017 Mercedes AMG F1 W08 EQ Power+, с който Хамилтън спечели титлата преди 2 години. Двамата се надпреварваха по пистата, но и въртяха обиколки за удоволствие.

"Да видя легенда като Валентино в моя болид е невероятно - сподели британецът след шоуто. - Той преоткриваше колата с всяка обиколка."

Италианецът върна комплиментите:

"Голям фен съм на Люис и той го знае. Днес се чувствах като пилот от Формула 1, незабравимо преживяване. Пистата е трудна, вятърът беше много силен днес. Не е лесно на никой, която няма опит със състезателния мотор, но Люис просто се справи брилянтно."

И това очевидно не са само думи от куртоазия, защото след паралелното каране на двамата, се изказа и мениджърът на тима на Yamaha Racing - Лин Джарвис.

"Впечатлен съм как се справи Люис - каза босът. - Не съм виждал много хора без никакъв опит със състезателен мотор от такъв клас, които владеят машината по този начин от първата обиколка. Валентино също бе впечатлен. Хамилтън е голям шампион и от днес уважението ми към него е още по-голямо."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos