Разбира се, че това е най-големият скандал в историята на тениса. Изхвърлянето на Новак Джокович от турнир от Големия шлем по неспортни причини, след изтеглянето на жребия, часове преди първият сервис на "Род Лейвър Арина" да отекне по корта, е световна новина. Случвали са се какви ли не куриозни, втрещяващи, скандални и дори шокиращи неща в този спорт, разбира се. Но сценарият с Новак е уникален - да отстраниш световния №1 от играта преди първия удар по топката!

И това бе 11-дневна сага, един тенис мач по костюми, от който никой не излиза победител. Напротив - имиджът на австралийските власти и на най-добрия в тениса само пострада, и то сериозно, от случилото се.

Кому бяха нужни всички тези панаири? Простете за израза, повече подходящ за лаф на пейката пред блока след работа, отколкото за уважаваща се медия. Но как иначе да ги наречем? Ако искате - сеири.

По-сериозният прочит е, че това си беше една политическа игра от едната страна и неизбежно вкопчване заради спонсори, пари и т.н. имиджов статут, от другата. Като цяло - 11 дни на събития, трудни за осмисляне, обяснение и оправдаване. Иначе мнение вероятно има всеки, но тук не става въпрос за това дали и кой е крив и кой - прав.

Защо бе нужно да се поставя в сянка едно то най-големите събития в спорта за годината, за да си говорим за алинеи, членове, визи, документи, тестове, пандемия...? Ясно, че тя е неизменна част от живота около нас вече две години. Но в случая всичко можеше да стане много по-чисто. И от двете страни. И да не се засенчва изцяло тенис турнирът.

Снимка: Getty Images

Хронологията сигурно вече е известна на всеки - на 5 януари Джокович пристигна в Австралия, бе задържан на летището заради неизрядно попълнени документи за виза, като се визираше медицинското изключение за това да не е ваксиниран. На 10 януари съдът отмени решението и Ноле започна да тренира на "Род Лейвър Арина". Изтегли се жребий, имаше схема на турнира... На 14 януари министърът на имиграционната политика еднолично анулира визата отново, а тази сутрин пак съдът в Мелбърн се събра и потвърди решението. Депортиране и неучастие в надпреварата за действащия и деветкратен шампион в нея.

Твърде много неща на твърде много нива са сериозно сбъркани в цялата история.

Още през ноември организаторите предупредиха играчите и обществеността - неваксинирани тенисисти, служители, съдии няма да се допускат на турнира. Причината е ясна и се знае - Австралия има една от най-радикалните, крайни, дори тиранични стратегии за граничен контрол в условията на пандемията. И не само на граничен контрол. В провинция Виктория, където е Мелбърн, има закон, който спира граждани да започнат работа, ако не са ваксинирани срещу коронавирус. Толкова драконовски строги са нещата.

Има австралийци, които от 2 години не могат да се завърнат в родината си заради ограниченията, защото са били извън страната при избухването на пандемията. Добри или лоши, безумни, разумни... Тези мерки и закони са наричани как ли не. Пак въпрос на мнение. Фактът е, че в Мелбърн има стотици хора, които продължават да чакат разрешение да напуснат "временни убежища" с месеци (в едно такова бе държан и Джокович). Както и, че карантинирането продължава по 20-30 дни, въпреки че влизащ в страната човек дава отрицателен тест и е ваксиниран. Такива са им правилата.

И Новак ги знае. Както знаеше още през ноември, че нещата са така и ще стане скандал, ако потърси "вратичка". По законите на страната да си прекарал ковид в месеците преди да пътуваш за Австралия не е медицински аргумент да не си ваксиниран. По правилата на Australian open за тази година - е. Но самолетът не каца в турнира, нали? Каца в страната.

А там има стотици хиляди хора, гневни на ковид, гневни на локдаута заради ковид, гневни на правителството си за мерките, а от един момент - гневни за това, че на един спортист се прави изключение. Оттук - политиците не могат да си позволят да са непопулярни сред гласоподавателите си, нали? Защото избори в Австралия има съвсем скоро. И на тях няма да гласуват сърбите от Белград, българите от София, кенийците или германците. Независимо дали те са съгласни или не по случая "Джокович".

Ще гласуват австралийците, а те искаха да видят твърдостта на правителството им и "правилата са за всеки". След като те не могат дори да работят без да са ваксинирани, защо този милионер ще получи изключение, за да играе тенис и да спечели още милиони? Съвсем човешка логика, ако се замислим.

Снимка: Getty Images

Ето я политическата игра. Няма спор около нея - премиер и министри, които искат да "ударят джакпота" на популярността пред своите хора. Тези, които ще ги изберат или не. На кого според вас трябваше да допадне тяхното решение? На Сърджан Джокович, Рафа Надал и Саша Зверев, на Владимир Путин или Джо Байдън? Не - само на хората в територията, която те администрират. А тези искаха да видят, че правилата важат за всички - колкото и абсурдни да са. Защото, признаваме - те са абсурдни в доста отношения в Австралия.

Организаторите на турнира имат огромна вина. Липсата на ясна позиция още от първия ден, в който темата изникна, е голям проблем. Просто е - липсата на информация поражда дезинформации и слухове. Някак уж железните правила за ваксинация омекнаха, някак тихомълком и без точна аргументация се даде изключение на сърбина да играе. А той е №1 в света, по дяволите! Излез, обяви го, каква по-голяма и позитивна новина от това!? Най-добрият все пак ще играе в Мелбърн! 

И защо те дадоха зелена светлина на Новак да пътува за страната при пълната мъглявост на правилата? Знаели са, че може да стане проблем и ще стане скандал. Тяхното основание за изключение не съвпада с това, което искат граничните власти. Но желанието топ играчът да е на турнира е твърде силно, нали? Защото спонсорите, зрителите, световният фокус не са същите без Ноле. Няма го и Федерер, остава един Надал от тримата, които генерират около 85-90 процента от вниманието на обществеността върху мъжкия тенис. Това е доказано от години.

Крейг Тайли и останалите от Тенис Австралия хвърлиха Джокович на лъвовете... отчасти. Те, лъвовете в костюми, си свършиха останалото, защото зъбите им са остри. Иначе нямаше да са там, където са. И нямаше да управляват държава. 

И накрая - Новак. Той изобщо не е невинен в цялата драма. Дали иска или не иска да се ваксинира си е негов личен избор и никой не може да му казва как да постъпи по тази тема. Но той знаеше добре, че специално в Австралия правилата са ужасно строги и няма да има никакъв толеранс за него. Дали бе подлъган от организаторите от Тенис Австралия, дали изкушението да играе бе твърде голямо... Но той направи грешка. И днес изглежда, че я е направил за пари и имидж, а не от принципност.

Ако си принципен и отстояваш позиция, тогава не е нужно да търсиш вратичка, за да влезеш там, където твоите принципи са тотално подтиснати и газени.

Пример - Джокович казва още през декември: Това е държава с безумни регулации, а аз твърдо не съм привърженик да се ваксинирам, няма как да се разберем. Ще пропусна този турнир, след него има още 30-ина. Има цели 10 месеца сезон. В други държави такива ограничения няма и мога да играя, без да съм ваксиниран. Ако решите, направете едно изключение за мен като деветкратен шампион, при пълна изолация, "балон" или каквото там се прави карантинно. Здрав съм като бик, нека получа изключение и да защитя титлата си. Но нека стане ясно, прозрачно и публично. Да се знае защо и как е направено изключението. Обявете го пред хората в Австралия и по света. Ако са съгласни - ОК. Ако не - без мен.

Тогава нещата нямаше да се развият така, бъдете сигурни. Но Джокович щеше да изгуби едни 3-4 милиона долара от награден фонд. От друга страна щеше да спечели страшно много симпатии и спонсорите му нямаше да искат да се отказват от него. Да не говорим, че нямаше да го развеждат с кола с охрана из места за временно пребиваващи като някакъв криминален или съмнителен елемент. Защото той не е такъв.

И тенис организаторите, и държавата, щяха да имат време и да реагират, а те добре знаят, че без Новак не е същото за тях като имидж. И можеше да имаме друго решение. Не е сигурно, но можеше. Поне със сигурност нямаше да има панаири.

А за реакцията в Белград? За нея какво да кажем? Семейството, таткото, чичото... Всеки даде пресконференция, обвиниха Федерер, Надал, световните медии и конспирация... Добре де - Федерер и Надал се състезават от 20 години на най-високо ниво, не са по-малки като статут от Ноле в спорта. Вие виждали ли сте някога някой от техните майка и баща на пресконференция? По какъвто и да е повод. В каквато и да е ситуация - добра или лоша. Защо бе нужна тази глазура върху тортата на сеира?

Снимка: Getty Images

Да не започваме изобщо с купищата неясноти и изкривени факти...

Документацията не била изрядна, унизително държане 7-8 часа на летището, отвеждане под охрана в място за бежанци, съдебни изслушвания... (от австралийска страна). Накрая в обосновката на решението на министъра имаше и "такова изключение може да създаде прецедент и да възбуди антиваксърски настроения в страната". Е, ОК - но това основание ли е да депортираш световния №1 в тениса? Ако документите му се на наред - приемаме. Но това по-добре да не го бяхте казвали.

Съмнителни обстоятелства около позитивен ковид тест в Белград, а и той е доста след срока (да подадеш документи за изключение от ваксинация той бе 10 декември, Новак е дал позитивния тест на 16-ти), явяване на събитие сред хора при позитивен тест, както и необяснимо мълчание пред света по темата (от страна на Джокович)... И тези семейни брифинги, "Спартак на новото време", "лидер на свободния свят". Някой помни ли, че става дума за тенис турнир?

Всичко това превърна цялата сага в ситуация, от която няма победител. И двете страни се оттеглят с окървавени носове, накърнено достойнство и доста позасрамени.

Тенисът губи. Спортът губи. Ние губим като зрители.

Джокера изгуби шанс за десета титла в Мелбърн и доста от репутацията си заради неяснотите около неговата страна в историята. И заради това, че уж е принципен, ама... беше готов да се гмурне в държавата на тотална непоносимост към хора с неговата позиция, за да играе на един тенис турнир.

Австралия изгуби възможност да покаже на света, че е модерна държава и - да, спазвайки правилата си - все пак може да е гъвкава и да има някакъв стил. От всяка ситуация можеш да излезеш със стил. Или поне да опиташ.

Спечели май само компанията "Нетфликс", която ще прави документален филм за тези 11 дни. The Show Must Go On, естествено.

Ама на такива шоута - благодаря, бихме казали.