След тежки 14 месеца на провали и породени от травми разочарования, Серина Уилямс дочака своята победа на корта.

Носителката на 23 титли от Шлема победи с 6:3, 6:4 испанката Нурия Диас в мач от първия кръг на Мастърса в Торонто. Нещо, което преди няколко години изобщо нямаше да е събитие, а просто рутинен мач от първия кръг, но сега ситуацията е различна.

За последно Серина Уилямс успя да спечели мач по време на миналогодишния "Ролан Гарос", където отпадна на осминафиналите.

След това тя загуби в първия кръг на "Уимбълдън" и си взе дълга почивка заради травма, продължила до тазгодишния турнир от Шлема в Лондон, където тя разочароващо отново отпадна още в първия кръг.

Днес обаче Уилямс празнува своята първа победа от над година, постигната малко повече от месец преди нейния 41-и рожден ден.

Американката със сигурност все още е далеч от формата, в която сме свикнали да я гледаме, но тя показа невероятен характер за достигането до тази победа.

А емоциите, които 23-кратната шампионка от Шлема показа след победа от първия кръг в Тороното, показва колко важен е този момент за нея.

Най-емоционален бе осмият гейм на втория сет, когато испанката Диас на четири пъти достигаше до точки за пробив, реализирането на които можеше да й позволят да сервира за сета.

Но Серина на четири пъти спасяваше точките за пробив в този маратонски гейм, продължил 25 минути и преминал през девет равенства 40:40. В крайна сметка тя изкова успеха в този гейм, след който проби за 5:4, а впоследствие спечели мача с 6:4.

Серина, която е №407 в световната ранглиста, участва в Торонто със защитен ранкинг, а във втория кръг тя ще опита да затвърди възхода си с победа над една измежду Белинда Бенчич от Швейцария и Тереза Маринчова от Чехия.

Снимка: Getty images