Голямо постижение за българския тенис, а и обещание за светло бъдеще в играта - наш състезател е поставен под №1 в схемата на "Уимбълдън".

Не става дума за мъжката и женската надпревари, разбира се, които вече са на етап полуфинал, а за тази до 14 години, където Иван Иванов е първи по номер.

И то - съвсем заслужено, след като оглавява и ранглистата на "Тенис Европа" сред състезателите на своята възраст на целия континент.

Така днес Иванов ще излезе за първия си мач на свещената трева, на едно от елитните места в комплекса - корт №4, в трети мач за деня срещу британеца Марк Себан.

Форматът на турнира е малко по-различен от мъжкия - играят се четири групи по четирима, като всеки среща другите трима по веднъж, за да излезе в елиминационната фаза. Победителите във всяка група отиват на полуфинал.

Освен със Себан, Иванов ще играе с Данте Пагани (Аржентина) и Али Мисум (Мароко) за мястото си на полуфинал.

Варненецът, състезател на тенис клуб "Супер Спорт", е №1 в ранглистата на "Тенис Европа" със 795 точки. Иван води с повече от 100 пред втория - Флин Томас от Швейцария.

Роденият през 2008 г. тенисист спечели два турнира през май във възрастта си, а преди седмица бе част от националния ни отбор до 14 години, който се класира трети на отборното Европейско първенство във Валенсия.

Припомняме, че България има традиция на успехи сред състезателите в юношески и младежки възрасти на аристократа сред тенис турнирите "Уимбълдън".

Григор Димитров спечели титлата при юношите до 18 години точно през 2008-ма, когато е роден Иван Иванов.

Снимка: Getty Images