Бащата на Новак Джокович - Сърджан, заяви че неговият син е много вероятно да пропусне предстоящия Australian Open заради изискването всички тенисисти да са ваксинирани.

Сърджан Джокович не каза конкретно дали неговият син е ваксиниран и това остава един от мистериозните въпроси в последните месеци.

"По отношение на ваксинацията и отказа от нея, това е право на всеки един от нас. Никой няма право да навлиза в нашето лично пространство. Това нещо е гарантирано от нашата Конституция. Всеки сам решава за здравето си. Дали е ваксиниран, това е само и единствено негово право. Дали той ще съобщи това нещо, мисля си, че не. И аз самият не знам за това негово решение, а и да знаех, нямаше да го кажа пред вас. Той има право да решава, така както сам прецени"

"Дали Новак ще се появи там зависи от тяхното поведение. Той на драго сърце би отишъл, защото е спортист, а и ние самите искаме това. Но при тези условия вероятно няма да стане", категоричен е Сърджан.

Крейг Тайли, който е и турнирен директор на Откритото първенство на Австралия коментира, че очаква 95% от професионалните тенисисти да са ваксинирани до първата надпревара от Големия шлем за 2022 година. Той обаче добави, че не е сигурен дали световният номер 1 Новак Джокович ще е сред тях.