В Пловдив днес се проведе общото събрание на Българската федерация по тенис. Като продължение на стратегията на ръководството за навлизане на нови енергични хора, с добра репутация и свежи идеи, готови да работят доброволно за българския тенис, бяха приети нови членове на Управата.

Единодушно бе гласувано в УС на БФТ да влезе националът в тима ни за Купа "Дейвис" и втора ракета на България при мъжете - Димитър Кузманов.

Другите нови лица в Управата са:

Николай Михайлов - представител на строителната фирма "Трейс";

Александър Ралчев - бивш тенисист, шампион, а сега юрист и крупен строител;

Драгомир Драганов - един от най-изявените в сферата на спортния маркетинг и ивент мениджмънта. Той е и член на УС на ТК "Левски";

Николай Борисов - бизнесмен и успешен предприемач;

Калоян Радославов - бивш тенисист, сега член на нюйоркската адвокатска колегия, финансист и управител на строителната фирма "Арко".

В състава на УС вече не са Явор Цаков, Катерина Генова, Георги Харизанов и Христо Христов. Така общият състав на Управата се увеличи с двама души до 21.

Сред другите решения в административната част бе и промяна в устава, която урежда възможността за онлайн събрания, най-вече заради епидемичната обстановка в страната.

Спортният директор на БФТ Даниел Ангелов посочи пред участниците огромните успехи, постигнати през 2021 г. от българските тенисисти. Бяха изтъкнати представянето на девойките до 14 г., които станаха световни и европейски вицешампионки, а също така и отличното развитие на Пьотр Нестеров - европейски вицешампион при 18-годишните и финалист на турнир от Големия шлем. Не бе подминато участието на 16-годишните на "Джуниър Дейвис къп", както и титлата на Димитър Кузманов на "Чалънджър" в Барселона.

Тези и всички останали успехи на българските тенисисти бяха постигнати с огромната финансова и логистична помощ от страна на федерацията. БФТ през 2021 г. получи едва 720 000 лв. от ММС заради несправедливото си поставяне в III категория спортове, но въпреки това отдели 702 000 лв. директно за финансиране на родните таланти.

Освен това допълнително бяха предоставени средства за участие на турнири в чужбина на нашите тенисисти. Отделно чрез спонсори и партньори на федерацията бяха осигурени общо 450 000 долара за наградните фондове на всички проведени в България турнири под егидата на ITF и UTR през изминалия сезон.

В допълнение - на българските таланти бе дадена възможност отново да участват световните сборни отбори под егидата на ITF, а също и да водят подготовка в престижни чуждестранни академии.

Бяха осигурени и рекорден брой турнири за юноши и девойки, валидни за европейските и световни ранглисти. Въпреки това има идеи да се осъществят нови продукти и календарът да се увеличи още, като за целта се водят преговори с две американски компании.

Членовете на общото събрание обявиха тотална война на незаконните залагания и уредените мачове в тениса.

По покана на БФТ на събранието присъства Кирил Йорданов, инспектор в икономическа полиция, в отдел "Борба срещу престъпления в спорта". Той запозна делегатите с успешното взаимодействие между федерацията и МВР в тази посока. И съобщи, че вече има договореност между БФТ и полицията за изграждане на директна линия за информация за незаконни залагания и уредени мачове на базата на споразумението, което МВР има с организацията "Спорт радар". Това ще позволява по-бързо да се задейства апаратът на МВР и да се намесва дори превантивно при наличието на необичайно големи залагания на някои мачове по тенис.

Пред делегатите бе представен за първи път и съставът на новосъздадената комисия за етичен контрол, с което БФТ стана единствената федерация в страната, която има такъв орган. Засега тя е от петима членове, като съставът ѝ ще се допълва. За всеки конкретен казус ще се събират да решават по трима членове на комисията.

Председател на Етичната комисия е Милен Ралчев, а членове са Васил Василев, Даниел Джумалийски, Десислава Войнова и Никола Стойнов. Останалите комисии са: Апелативна, Финансова, Дисциплинарна, Техническа, Треньорска, Съдийска, Медицинска, Антидопингова, Медийна, Маркетинг и PR, БНТЦ, Бийч тенис, Падел тенис. Съставът им ще бъде обявен следващата седмица след заседание на новия УС.

След продължителни дебати всички клубове се обединиха и гласуваха от 2022 г. нелицензирани треньори да не бъдат допускани да водят тренировки и занимания на кортовете на клубовете членове на федерацията.

Имаше и много мнения относно това дали да се провеждат първенства на закрито, най-вече с оглед на тежката икономическа и епидемична ситуация. Все пак бе гласувано да има такива първенства, но те вече ще се провеждат, без домакинът да осигурява спане и храна на участниците.

На общото събрание бе обсъдено и желанието на федерацията от 2022 г. активно да започне реализиране на програмата за влизането на тениса в училищната програма. Създадена бе и комисия за работа в тази насока, която да започне разговори с представители на МОН.

Затвърдено бе и желанието максимално да се продължи тенденцията БФТ да осигурява богат спортен календар, като целта е да се разшири географията на тениса у нас. Например през следващата година ще се направи опит да се обхване по-широк кръг от клубове, които да приемат турнирите от веригата UTR.

Сред другите решения бе и това от 2022 г. да се разшири програмата за развитие и обучение на треньорски кадри. Ще се организират и курсове за треньори, които нямат нужната квалификация. В програмата за обучение на треньорите задължително ще залегне и курс за управление на спортни клубове, който да бъде осъществен с катедрата по спортен мениджмънт в НСА "Васил Левски".