Александър Зверев подчини Новак Джокович на финалния Мастърс в Лондон след победа с 6:4, 6:3 и завоюва най-голямата титла в своята кариера.

Германецът изигра изключително силен мач и успя да разстрои играта на съперника си, който до момента изглеждаше непобедим в турнира.

Комбинация от добър сервис и умна игра донесоха заслужен триумф на 21-годишния талант, който вече има четири титли Мастърс, но тази е най-важната и най-емоционалната.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След последната точка падна на земята в екстаз и бе поздравен от сърбина, който загуби трети финал през тази година.

Мачът продължи час и 20 минути и бе белязан от фантастични разигравания, но и твърде много непредизвикани грешки на Джокера. Той направи повече от съперника си, което бе изключителна рядкост през този сезон. Статистика е красноречива - 10 срещу 1 аса за Саша и 23 печеливши удара за него срещу само седем за Ноле.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Този мач слага край на тенис годината и подсказва, че Зверев може по-уверено да атакува титлите в Големия шлем през 2019-а. Наследи трофея на Григор Димитров, който беляза голям спад след своя триумф.

Първите осем гейма в Лондон бяха много разнообразни, но и също толкова равностойни от двамата финалисти. До пробив в тях не се стигна. При 4:4 германецът получи първата си точка за пробив след форхенд на Джокович в аут. Зверев моментално се възползва и проби за 5:4.

В последвалия гейм започна с три последователни куршума от сервис и с лекота затвърди пробива, за да поведе в сетовете.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В началото на втория сет се изигра размяна с 26 удара, която завърши с непредизвикана грешка на Джоквич. Там някъде се видя, че е разколебан и логично допусна ранен пробив. Той обаче моментално бе върнат.

В третия гейм на втория сет Джокович изпусна разиграване от 28 удара, което го умори и доведе до нови две грешки за трети пореден пробив - този път затвърден. Зверев имаше трудна защита на своето подаване след това, но при 4:3 бе изключително убедителен и докосна победата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германецът завърши мача с нов пробив, а последната точка бе истинско украшение - приключена с красив минаващ удар на победителя.

"Не мога да го опиша сега. Това е най-голямата ми титла. Искам да поздравя Новак за страхотната му седмица и цялата му игра през втората половина на годината. Почти не губеше мачове. Играхме два пъти през тази седмица. Всички знаят колко добър играч си, но искам да споделя колко голям човек си. Радвам се, че ми позволи и аз да спечеля титла днес", заяви с чувство за хумор шампионът след мача.