Късно изслушване пред съда в Мелбърн в петък вечер местно време, няколко часа след края на работния ден, се състоя по случая на Новак Джокович. А прякото му излъчване с онлайн стрийм генерира стотици хиляди гледания.

Това само доказва каква световна новина се превърна драмата със световния №1 в тениса, която ще продължи и утре.

Припомняме, че по-рано днес министърът по имиграцията на Австралия Алекс Хоук взе решение отново да анулира визата на Новак Джокович. Той имаше цяла седмица да направи това, но го направи в петък следобед местно време, оставяйки екипа на сърбина с изключително малко време да реагира преди започващия в понеделник Australian Open.

Лидерът в ранглистата е изправен пред депортация, но той все пак ще има последно изслушване пред министъра на имиграцията в събота сутрин местно време. На този етап няма да бъдат задвижвани процедури по неговата депортация, преди да мине това последно "интервю" с мистър Хоук.

Съдия Антъни Кели, който на 10 януари отмени първоначалното решение на граничните власти и позволи на Джокович да остане в Мелбърн, направи извънредно късно онлайн изслушване с адвокатите на тенисиста.

Той изрази силно съмнение, че съдът може да направи пълно изслушване на всички гледни точки и да вземе решение в такива кратки срокове, за каквито адвокатите на Ноле помолиха.

Те изразиха готовност да оформят официалния си иск в раките на 45 минути, а съдът да разгледа случая утре сутрин.

Една от малкото добри новини за Ноле в този момент е, че той няма да бъде задържан отново в имиграционния хотел, където прекара първите си дни в Австралия. Сърбинът ще бъде свободен до окончателното решение за евентуална негова депортация.

Но притесненията на неговите адвокати са напълно основателни, защото утрешното изслушване не означава непременно, че утре ще има решение, то може да дойде в понеделник или вторник.

Те твърдят, че като цяло няма смисъл от подобно изслушване, ако решението от него няма да бъде ясно веднага. Все пак Новак Джокович бе част от жребия за Australian Open и по програма ще има мач в първия или втория ден на надпреварата.

Съдията обаче държеше на своята версия, че времето до утре сутрин е твърде малко, че да може да събере нужните му факти за подобно решение. Защото все пак след излсушването пред министъра ще се появяват нови детайли по делото, които ще трябва да бъдат разгледани.

Реално, ако не може да бъде взето решение преди понеделник, то изобщо няма смисъл Джокович да се опитва да стои в Мелбърн, той просто няма работа там, след като няма да успее да играе на първия турнир от Шлема.

Адвокатите на тенисиста отправиха обвинения към министъра на имиграцията. Те твърдят, че днешното му решение е взето не на база факти и документи, а на база какво обществено влияние ще има това и страх от събуждане на антоваксърски настроения сред хората в страната.

"Както правим изслушване толкова късно в петък, не виждам защо не може да се опитате да вземете решение в събота вечер или неделя сутрин.

Не виждам разлика между сегашните обстоятелства и евентуалните такива е събота вечер.

Просто няма смисъл от каквото и да е решение, ако то не бъде взето максимално бързо", каза адвокатът на Джокович в заключение.