В истинска драма се превърна прситигането на Новак Джокович в Австралия, а на този етап не е ясно какъв ще бъде нейният изход.

Преди повече от четири часа, в 23:30 местно време, Новак Джокович и антуражът му кацнаха в Мелбърн, но тенис звездата получи отказ да влезе в страната.

Както добре знаем, макар да не е ваксиниран, той получи специално разрешение да участва от организаторите на Australian Open. Обяснението бе, че Джокович има "медицинско изключение", които обаче не бе оповестено публично.

Властите обаче отказват на този етап да пуснат сърбина на територията на страната. Проблемът е в липсата на медицинска аргументация около отсъстващият задължителен документ за ваксинация. Виктория не допуска на територията си граждани на други държави, които не са имунизирани, освен ако нямат доказана медицинска причина да не са го направили.

Освен това се оказа, че има формална грешка във визата на сърбина, която човек от екипа му е допуснал. Става дума за грешно изписване на точния вид виза.

Неговият баща Сърджан информира медиите, че 3:30 часа местно време (18:30 наше), Новак е изолиран в стая на летището, пред която има двама полицаи, а достъпът до световния №1 е ограничен.

Федералните власти от столицата са се свързали с щатските във Виктория и са поискали одобряване на визата или поне подкрепа световният №1 в тениса да влезе временно в страната, преди въпросът да бъде разгледан по-обстойно. Но след това са получили отказ. Местните власти от Виктория очевидно не са съгласни да оставят Новак да влезе в Мелбърн.

По закон това може да се случи със заповед от правителството на Австралия, което вероятно ще е развитието. Но към момента, около час и половина след полунощ местно време, най-добрият тенисист в света не е напуснал летището.

Очаква се на Джокович да му бъде разрешено да го направи все пак, но разиграващата се драма, екшън и почти криминална ситуация на летище "Tullamarine" по никакъв начин няма да помогне да се успокоят настроенията в страната.

А те са доста негативни - жителите на Мелбърн се заканват да освиркват Новак на турнира заради поисканото и получено от него медицинско изключение.

Министър-председателят на Австралия пък внесе уточнение, че ако визата на сърбина бъде окончателно отказана, той просто ще трябва да излети обратно от страната. Това на този етап опровергава появилите се спекулации, че може да се стигне до задържане или шокиращото настняване в емиграционен лагер, както изненадващо предположиха някои медии в Сърбия.

Спортният министър Джаала Пулфорд потвърди, че щата Виктория няма одобри визата на Джокович. Въпреки това вероятно той ще получи такава и все пак ще играе на Откритото първенство на Австралия.