Изминаха почти четири години откакто един от най-добрите германски тенисисти на настоящия век прекрати своята кариера. Флориан Майер го направи след загуба от Борна Чорич в първия кръг на US Open през 2018 година и тогава спря да играе професионално.

Майер наближава 39-ия си рожден ден и може да се похвали с два полуфинала в "Уимбълдън", две спечелени титли и върхово 18-о място в световната ранглиста, дошло през 2011-а.

Той даде интересно интервю, в което сподели колко трудnо му е било да се възстанови след края на кариерата си и колко голямо всъщност е напрежението в този спорт.

"Сега пак удрям топката, но забелязвам, че с липсата на мачове скоростта ми по корта е много по-бавна. Намалява с всяка изминала година. В момента водя спокоен живот и съм се отдал на треньорството в Германия. Предстои ми и ново предизвикателство, тъй като със съпругата ми за първи път ще станем родители. Все още гледам тенис турнирите, следя резултатите, но не играя мачове.

Бяха ми нужни две години да се възстановя физически и ментално от тенис кариерата ми. Беше дълъг процес и не отдавна се почувствах напълно възстановен. Сега съм добре и се чувствам благодарен. Беше трудно да започна нов живот, защото всичко се срива. Напрежението през тези години и стресът постепенно изчезват, но е трудно, когато целият ти живот е бил по турнири. Винаги съм искал да имам повече свободно време, но след това не знаех какво да правя с него. Треньорството ми помогна в този аспект.

Да си професионален тенисист не е лесно. Напрежението от нуждата за постигане на резултат и класирането в Големия шлем е голямо. Ако се контузиш, си аут. Не е лесен живот и всеки го понася различно. Мисля, че всички професионални атлети са имали тежки психологически периоди. Преди нямаше играчи, които да са активни 15 или 20 години, защото тялото не го позволява.

Ако можех да променя нещо в кариерата си, то щеше да е да си взимам повече почивки и време за възстановяване. В много от уикендите отивах да играя любителски, вместо да си почивам и рядко имаше седмица, в която да не пътувам. Понякога най-умното е просто да откажеш някой турнир".