Ерата на Тримата големи в тениса неизбежно върви към своя край, защото - и това са суровите закони на живота - никой не може да се задържи вечно на върха в изискваща сфера за тялото и психиката, каквато е професионалният спорт.

Роджър Федерер вече се отказа, Рафа Надал се очаква да го направи (макар да мълчи упорито по темата) до година, а Новак Джокович, който е най-млад от тримата, вероятно също няма да играе още дълго.

Въпросът за следващата "златна генерация" асове е чудесна тема за медиите, но е видно и съвсем лесно прогноризуемо, че такава няма да има. Поне не и с пълната доминация на един, двама или трима играчи,както бе в последните две десетилетия. Задава се епоха на голяма конкуренция, а лафът, че "мъжкият тенис ще стане като женския" - в смисъла на непредвидимост и разпределение на титлите между десетина, че и повече състезателки, изглежда доста на място.

И ако фокусът пада напоследък върху актуалния номер едно - сензационния 19-годишен Карлос Алкарас, то не е за подминаване случилото се в Австралия през последните дни на първия за годината турнир от Шлема.

Себастиан Корда

Снимка: Getty Images

На четвъртфинал при мъжете от осем играчи стигнаха трима американци. Общо 16 (французите са 13, испанците - девет) застанаха на старта на основната схема. При жените бяха 18 (руските бяха 14, чехкините - 11). Това са 34 състезатели на турнир от Шлема, което е наистина изумително. САЩ има бум в тениса, който вече е виден с невъоръжено око, а и обещава да продължи дълго.

В първи кръг отпаднаха само двама - ветеранът Джон Иснър и Брендън Накашима, който пък бе победен в дуел със сънародник (Макензи Макдоналд). Останалите вървяха по-напред, а Макдоналд би Рафа Надал. Майкъл Мо изхвърли Саша Зверев, а Себастиан Корда отстрани Даниил Медведев.

Ще бъде ли 2023-а годината на американския тенис?

В топ 50 на актуалната ранглиста при мъжете се виждат 10 имена на състезатели от тази страна. Една пета, така да се каже. В топ 10 е Тейлър Фриц (ше е №9 или №8 след турнира), в топ 20 - Франсис Тиафо, вероятно и Себастиан Корда. А в следващите места до 50-о:

Томи Пол, Дженсън Бруксби, Джон Иснър, Бен Шелтън, Джей Джей Улф, Райли Опелка и Брендън Накашима.

Поглед още надолу до място №100, показва още шест имена на американци - Максим Креси, Маркос Гирон, Макензи Макдоналд, Майкъл Мо, Денис Кудла и Крис Юбенкс.

16 играчи в топ 100 е показателно за случващото се с елитния спорт в страната, а в топ 200 са точно 25 - 1/8 от общия брой на играчите в първите двеста.

Такова чудо не е виждано от ерата на Пийт Сампрас, Андре Агаси и Джим Къриър (90-те и началото на века), като дори и тогава не може да се говори за чак такава масовост в присъствието на американци в елита.

Да, едва ли някой от тях ще стигне чак до №1, или поне - не скоро, но... за Корда например се говори като за потенциален лидер в ранглистата.

Друг важен фактор: възрастта им.

Майкъл Мо

Снимка: Getty Images

Фриц, най-високо класираният в ранглистата, е на 25, както и Тиафо, Опелка, Пол, Креси и Мо. Корда е на 22, Накашима на 21, а Шелтън - на 20. На 24 г. е Улф, а малко по-вързастни са Макдоналд (27), Гирон (29), Кудла (30) и Иснър (37). Като цяло идва генерация играчи във възраст, която предвещава най-добрите им години да са пред тях.

На какво се дължи този бум - отговорът не е еднозначен.

От 23 години функционира Junior Tennis Champions Center (Мериленд), но от 2014-а насам той е особено активен с огромни инвестиции в него. Вече работи и супермодерния тенис комплекс в Орландо (United States Tennis Association National Campus), в който има сто игрища, пълна база и зали за фитнес, възстановяване и т.н. Единият фактор със сигурност е огромната инфраструктурна промяна в посока създаване и на елитни играчи, не само поддържане на масовостта на спорта.

А за нея... какво да говорим. Доклад на спортната агенция на правителството твърди, че 22.6 милиона американци са практикували тенис през 2022-ра. Според USTA - американската федерация по тенис, между 2019-а и 2021-ва, по време на пандемията, тенисът е имал най-големия си бум като масовост. Спорт на открито, с нисък риск от заразяване, който реално не е спрял във времето, когато... кажи-речи всичко останало забави или спря.

"Перфектна буря", го нарече преди няколко месеца Серина Уилямс, като посочи, че не е мислила, че някога ще види такъв тенис бум в Щатите. В страната системата на спорт е специфична, но в нея освен за скъпоплатени професионалисти, минаващи през тънка цедка за суперлиги като НБА, НФЛ или НХЛ, има място и за спортове като тенис, волейбол и т.н., в които от колежите или отделните тренировъчни центрове също се раждат играчи на най-високо ниво. И търсят своето място в световния елит.

На територията на САЩ турнирите се увеличават с всяка следваща година, а тези от веригите ITF и Challenger вече са стотици.

Ефектът?

През 2022-ра в сезона на най-високия ешелон в мъжкия тенис - ATP, играчи под знамето на САЩ участваха на 20 финала на турнири. Осем спечелиха титли, 12 загубиха последната битка.

А на старта на сезон 2023 се проведе United Cup - смесена отборна надпревара, на която играха и нашите. Кой я спечели ли? Щатите. И то с баланс от 22 победи и 2 загуби в 24-те срещи в отделните мачове. Американците "дадоха" един мъжки мач на британците и един женски - на Чехия. Убийствено представяне.

Всичко това е показателно - успехът е въпрос на време, а при такова нешествие на играчи в елита, вероятно това време не е някъде далеч в бъдещето.

А по-скоро бъдещето всъщност е сега.

Макензи Макдоналд

Снимка: Getty Images