Бившата световна №1 в тениса Симона Халеп бе наказана за 4 години за употреба на забранени стимуланти, почти 12 месеца след спирането на правата на румънката от Международната федерация.

Решението от днес е със стара дата и санкцията ще изтече през октомври 2026-а, като изминалата година се зачита. Но въпреки това - когато е свободна да играе, Симона ще е на 35 години (в края на септември тази година ще навърши 32), което практически я вади от уравнението да се появи отново в елита на женския тенис.

Не и след 4 сезона извън него, не и на тази възраст...

Халеп даде положителната проба за веществото роксадустат по време на US Open 2022, като се оправда, че то е било предписано след претърпяна операция на носа. Субстанцията обаче е в забранения списък.

Тя бе отстранена и чакаше реабилитация, но решението се забави почти година. И се оказа, че вместо връщане на корта я чака изгнание до 2026-а.

Миналата година бе изключително тежка за нея - освен санкцията, която фактически я вади от тениса, тя мина е през развод, при това по-малко от 12 месеца, след като се бе омъжила за бизнесмена Габриел Луруц.

В нейната родина за първи път отношението към нея се промени около случая с допинга, а Халеп е невероятно популярна в Румъния, като бе обявена за "Спортист №1 на 21-ви век" на страната в анкета преди 4 години.

Тя бе №1 в света за доста дълъг период, спечели 24 титли в женския тур, включително две в Големия шлем ("Уимбълдън" и "Ролан Гарос").

Но новината от днес реално предрешава отказването и от тениса, въпреки че такова официално съобщение от нея още липсва.

Тя ще има 45 дни да обжалва днешното решение на независимия тенис трибунал пред Спортния Арбитражен съд в Лозана, но случаите на отмяна на подобни огромни наказания за допинг от него са изключителна рядкост.