Григор Димитров не е забравил откъде е тръгнал за големия спорт, като разказа спомени от Хасково, от детските си години.

В интервю за Би Ти Ви, което се излъчва на части, най-добрият ни тенисист говори за родината, за трудното начало и влиянието на родителите за старта му в кариерата.

Ето избрано от тази част на интервюто:

"Споделям често със семейството си за желанието си да се прибера вкъщи, в България, да се разходя из природата.В България има толкова места, на които не съм бил, искам да отида, да разбера повече за страната и да прекарам повече време със семейството си. За момента обаче няма никакъв шанс - това е пътят, по който съм поел и ще продължа до края.

Разбира се, едно от нещата, които повтарям до ден днешен е, че се гордея, че съм българин, че идвам от България, специално от Хасково - от такъв малък град. Винаги съм се гордял с това и съм искал всеки да знае.

Може би когато ставахме рано с баща ми към 6- 6,30, за да тренираме в зала, в която имаше счупени прозорци. Беше 6-7 градуса, трябваше да играя с ръкавици. Кенана. До ден днешен си спомням всеки един крос, всяка една пътека, през която съм тичал. Зоологическия кът.

Когато ми задават този въпрос "Ако не беше тенисист, какъв щеше да станеш?" не мога да отговоря - в главата ми беше само едно нещо: да стана тенисист и да играя добре тенис.

И никога не съм си мислел, че няма да успея - може би това е един от най-големите ми плюсове.

Когато бях малък, баща ми беше просто като герой. Нямаше нещо, което да остане без решение. Само те знаят през какво са минали, но самият факт, че баща ми трябваше да пътува постоянно, да се жертва и да стои гладен, само за да съм нахранен, да съм добре и да тренирам Имало е и такива случаи.

Не съм забравил всички тези неща и никога няма да ги забравя. Майка ми да стои сама месеци наред, да се чуваме веднъж на месец, тъй като не разполагахме с такива възможности да се видим. Всички тези неща може би само ние като семейство можем да ги оценим. Помня например как двамата ми дядовци отделиха пари от пенсиите си, за да си купя билет. Беше за Франция - отидох и спечелих турнира.

Аз съм прекалено сантиментален човек, не мога да забравя тези моменти. Особено в началото на годината, когато дядо ми почина - тогава разбрах какво е да загубиш толкова близък човек. Много спомени се върнаха обратно.

Аз го исках прекалено много. Винаги съм имал това желание да се развивам. Никога не съм си мислил "Виж къде живея" или "Нямам нищо". Винаги съм бил щастливо дете. Всичко това идва от родителите ми, така са ме възпитали. Винаги майка ми се опитва да ме провокира и аз се опитвам да направя нещо по-добро.

Няма да забравя една история. Бях малък, но помня. С нея бяхме на един светофар до дом в Хасково. Зад себе си чух "Бихте ли ми помогнали", обърнах се и видях деца, сирачета, които си подават ръцете през оградата. Завъртях се и започнах да плача. Майка ми ми зададе въпроса "Защо плачеш?".

Отговорих, че искам да им помогна. Никога няма да забравя как тя се спря до мен, клекна и каза "Добре, ако искаш да помогнеш - играй. Стани нещо, направи нещо, играй."

Както винаги казвам - тенисът е една платформа за мен.

Също е и цел, нещо, което винаги съм искал, но не трябва да се забравят другите неща."

Снимка: Официален сайт