Григор Димитров отговори на серия интересни и различни въпроси от фенове в Инстаграм профила си, докато е на турнира в Антверп. Българинът чака съперника си на четвъртфинал, след като се справи в три сета с испанеца Пабло Андухар на старта.

Днес Димитров ще научи с кого ще играе, след като мине мачът на Камерън Нори и Милош Раонич.

Ето избрано от любопитното интервю от дистанция на Гришо с фенските въпроси.

- Ритуали в утрото на деня на мач?

- Зависи по кое време на деня играя. Обикновено се събуждам рано и най-важното нещо сутрин е да си изпия кафето. След това постепенно се събуждам, чета новини или книга, а ако имам повече време отивам във фитнеса за малко. После закуска и така.

- Някога работил ли сте със спортен психолог?

- Да. Дори когато имаш чудесно семейство и приятели, идва момент, в който искаш да започнеш да опознаваш себе си по-добре. Това е особено видимо при тенисистите, които непрестанно пътуват и са далеч от дома. Винаги е хубаво да проведеш откровен диалог със себе си, но в същото време е добре до теб да има професионалист, който да ти помогне да се справиш с всички емоции. Мисля, че работата със спортен психолог помага.

- Съвет към младите играчи?

- Има много съвети, които бих им дал. Първият е да не копират никого и да бъдат себе си. Нещо, което е проработило при друг, може да не работи при теб. Винаги съм се опитвал да проправям свой собствен път и в живота, и на корта. Мога да им кажа също, че ако се трудят упорито, нещата рано или късно ще се получат.

- Кога е по-лесно в един мач: да водиш или да изоставаш в резултата?

- Винаги е хубаво да водиш, но също така трябва да можеш да запазиш това ниво и да задържиш преднината си. Да те считат за аутсайдер понякога много помага, но аз достигнах до етапа в кариерата си, в който тези неща вече нямат значение за мен. Играя заради любовта си към играта.

- Как успявате да останете мотивиран и концентриран в странната ситуация, в която се намира тенисът тази година?

- Като цяло годината е доста необикновена не само за тениса, но и за света. Всички знаем каква е ситуацията в момента. Мотивацията е индивидуална за всеки. Всеки намира свой собствен мотив да играят тенис. Моят е много прост: Наслаждавам се на играта и на живота днес, в този момент. Мисля, че сега това е най-важното.

- Има ли компонент от играта ви, за който мислите, че може да подобрите?

- Това е непрестанен процес. Никой не може да знае и научи абсолютно всичко за тениса. Тенисът непрестанно се променя и развива и трябва да се адаптираш към това до последния мач в кариерата си.

- Най-добрият ви приятел в Тура?

- Трудно ми е да посоча един. За щастие имам много приятели, разбирам се с всички. Често се виждаме и пътуваме заедно, а сега прекарваме още повече време един с друг заради необходимата карантина по време на турнирите.

- Как се влюбихте в тениса?

- Баща ми е треньор по тенис, а майка ми е бивша волейболистка, така че спортът е в кръвта ми. От момента, в който хванах ракета за пръв път, тенисът се превърна в голямата ми любов. Много хора ме питат какъв щях да съм, ако не бях тенисист, и никога не мога да отговоря на този въпрос, защото за мен никога не е имало алтернатива.

- С коя звезда от женския тур бихте искали да играете на смесени двойки?

- Никога досега на са ми задавали този въпрос... Наистина не знам. Хванахте ме неподготвен.

- Ако избирахте професия извън тениса?

- Може би каубой (съпроводено със смях - б.р.). Винаги съм обичал да шофирам и съм любител на адреналина, така че може би бих станал автомобилен състезател.

- С коя популярна личност от настоящето или миналото бихте искал да се срещнете?

- Мерилин Монро. Има толкова много мистерии около нея, така че наистина не бих отказал да прекараме малко време заедно.