Няколко играчи извън топ 20 на ранглистата на мъжкия тенис са поискали да получат парите си за участие в турнира в Индиън Уелс.

Надпреварата трябваше да започне утре, но пропадна, отменена заради опасността от разпространение на вируса Covid-19 в Южна Калифорния. И, съвсем обяснимо, реакцията на тенисистите бе остра.

Но според Никола Маю, който е №3 в света на двойки и един от фаворитите да спечели титлата на Мастърса при дуетите, тя не е само заради пропуснатия шанс да се участва на надпреварата.

Французинът разкри пред в. "Екип", че няколко тенисисти са поискали помощ от Синдиката на играчите, за да подадат апел към организаторите на турнира.

Те искат поне базовите си пари - тези, които им се полагат за участие само в първия кръг, като те са гарантирани. В надпреварата на сингъл сумата е 18 155 долара на човек, а при двойките - 16 870 долара.

"Никой не пресмята, че за мнозина от играчите това са пари, които покриват разходите им за пътуването и престоя в Калифорния", споделя Маю. И добавя, че не всички тенисисти са милионери, както е масовото разбиране.

Председател на Синдиката на играчите е Новак Джокович, който засега не е коментирал темата.