Кариерата на Стефанос Циципас беше тръгнала право надолу в последните две години и трудно се виждаше как ще има възродителен процес.

Най-добрият гръцки тенисист обаче направи перфектната седмица на Мастърса в Монте Карло, който се явява неговият спасителен турнир. Печели го за трети път, след като го направи още през 2021 и 2022 година.

През тази седмица той победи последователно Ласло Джере, Томас Ечевери, Александър Зверев, Карен Хачанов, Яник Синер и Каспер Рууд. Направи го със само един загубен сет и то в мача срещу най-добрия играч през 2024-а Синер.

Представянето му е изненадващо, тъй като не беше стигал до повече от три поредни победи от август миналата година, когато стигна до титлата в Лос Кабос. Тя обаче беше изключение, защото нивото му рязко падна в последните две години и това се отрази на ранглистата. Беше паднал от световния топ 10 за първи път от февруари 2019 година. Мнозина отчетоха, че слабата форма се дължи на връзката му с испанката Паула Бадоса.

В пресконференцията след турнира той обясни колко важна е тази 11-а ATP титла за него.

"Много се нуждаех от такава седмица, особено след трудните месеци в края на миналата година и началото на тази. Преди турнира нямах за цел да го печеля, но се случи по естествен път. Никога не съм си представял, че ще спечеля тук три пъти. Ако трябва да сравня тениса си с този от предишните две титли, сега бях най-добър. Първият път не загубих сет, но сега имах опонент в полуфиналите, който е световна класа. Да спечеля срещу него означаваше, че прогресирам и мога.

Трябва да продължа да се подобрявам, защото в противен случай ще се върна по стария път. И след победа мога да науча много неща и има какво да добавя към играта си.

Имам планове за Олимпиадата да участваме с моя брат Петрос както на сингъл, така и на двойки. Не са много братята, които са играли заедно на Олимпиади. Искам да събера семейството на турнир, който е създаден в древна Гърция", каза щастливият вече №7 в света.