"Ситуацията не е приятна и вероятно е сложна от всяка една гледна точка".

Това е първият коментар на Даниил Медведев за решението на организаторите на "Уимбълдън" руските и беларуските тенисисти да не играят на свещената трева през юни.

Световният №2 се завръща на корта от тази седмица в Женева, след като от повече от месец лекува травма и операция от херния.

Именно в Швейцария говори Даниил, а съвсем естествено първият въпрос към него бе за това, че няма да го пуснат на "Уимбълдън".

"Говори се много по тази тема, но аз лично не съм опитвал да вляза в контакт с хората в Лондон - каза Медведев. - Не мисля, че решението е окончателно, поне не знам да е така.

Със сигурност нищо не зависи от мен и мнението ми, никой не ме е питал. Нещата са в ръцете на хората от "Уимбълдън", на британското правителство, доколкото чета по темата, както и на ATP. Няколко играчи казаха какво мислят по въпроса. Знам, че е сложно и всичко, което кажа, ще се тълкува от много страни.

Това е прецедент, който поставя спорта в неудобно положение. Какво стана с правилата? Все още руснаци могат да работят във Великобритания, а на мен това право ми се отказва. Всеки има различно мнение по въпроса, но съм ощетен.

Искам да играя там, разбира се. Обичам този турнир. Ако не ми позволят - има и други турнири... Ще се подготвя за следващата година, когато се надявам да играя в Лондон.

Не, не съм търсил по темата никой от колегите ми. Но следих изявленията на Новак и Рафа, например. Тук в Женева ще се видя с някои играчи и може би ще повдигнем темата... но и от много приказки няма полза.

Въпросът е какво решение ще вземат хората от "Уимбълдън"."