Бившата №1 в световната ранглиста Наоми Осака изрази притеснението си от неяснотата със случващото се около китайската тенисистъка Пън Шуей.

35-годишната Шуей обвини някогашния политически лидер Джан Гаоли, че я е изнасилил във вилата му, където тя е присъствала по покана на властта, за да играе тенис с високопоставени политици. След като излезе с подобни твърдения пред медиите, тенисистката буквално изчезна от публичното пространство.

И макар от WTA да съобщават, че тя е на сигурно място и няма опасност за нея, Осака продължава да се притеснява.

“Наскоро бях уведомена, че моя колежка тенисистка е изчезнала, след като е направила разкрития, че е била сексуално насилена. Надявам се, че Пън Шуей и семейството ѝ са добре и са в безопасност. Шокирана съм от ситуацията и ѝ изпращам любов и светлина”, написа четирикратната шампионка в турнири от Големия шлем.

Осака не е единствената голяма фигура, изразила притеснението си от ситуацията с Шуей. По-рано през седмицата това стори Новак Джокович, както и френския му колега Никола Маю.

75-годишният Джан, който бе обвинен от тенисистката, бе вицепремиер на Китай между 2013 и 2018 година, като все още не е отговорил на твърденията на Шуей.

Тя сподели за ситуацията посредством постове в социалните мрежи, които обаче бяха свалени малко след това.

Шефът на WTA Стив Симън призова китайските власти за “пълно и прозрачно разследване” спрямо обвиненията, отправени от Шуей.

“По мое разбиране тя е в Пекин, но не мога да потвърдя това, защото не сме комуникирали директно”, бе коментарът на Симън.