Носителката на две титли от Големия шлем - Наоми Осака, направи първи стъпки към откаване от американското си гражданство.

Младата тенис звезда е родена в Япония - родина на нейната майка. Бащата на Осака пък е от Хаити, а от тригодишна тя живее в САЩ със семейството си.

Осака е с двойно гражданство - американско и японско. Тя се състезава за Япония, но според местните закони, 22-годишните граждани нямат право на две националности.

Тенисистката навършва 22 след седмица, като по всичко личи е направила своя избор. Тя е задействала нужните процедури, за да се откаже от американското си гражданство.

Според мнозина, основната причина е Олимпиадата в Токио следващото лято.

Самата тя сподели: "Чувствам се специално само при мисълта, че мога да играя за Япония на Олимпиадата в Токио".

Въпреки успехите си на корта в последните месеци, Осака е подлагана на доста критики в родината. Причината не е в играта й, а в това, до колко наистина е японка.

Местните фенове не са очаровани от факта, че тя се затруднява с езика. Разбира, но говори трудно, дори предпочита да отговая на английски, макар въпоросите да са зададени на японски.

Не може да пише на японски, като не е тайна за никого, че тя е започнала да представлява страната на изгряващото слънце по чисто финансови причини.

В зората на кариерата й, японската федерация е готово осигури пълна издръжка на Осака, докато американската няма интерес в това.