В неделния ден Новак Джокович разби и последните съмнения в дебата за най-велик тенисист в историята, след като спечели 23-а титла от Големия шлем.

Триумфът на 36-годишния сърбин остави зад него историческите съперници Рафаел Надал и Роджър Федерер, като това изглеждаше, че е въпрос на време, предвид темповете, с които печели титлите си.

Макар да започна по-късно със спечелването им, Ноле успя да натрупа голям брой трофеи от Големия шлем в ерата на другите двама, а сега продължава да го прави и по време на тяхното отсъствие.

И докато Надал е кралят на "Ролан Гарос", а Федерер на "Уимбълдън", то Джокович става първият с по три титли от всяка една от четирите надпревари в Големия шлем. Универсален играч, който умее да трансформира играта си според съперниците, условията и физическите си възможности.

След края на финала срещу Каспер Рууд, сърбинът бе категоричен, че това не е последното му участие на "Ролан Гарос" и има още много мотивация да играе голям тенис и да чупи рекорди.

Снимка: Getty Images

Тези, които все още не притежава не са много, но със сигурност го блазнят. Удобен момент е да си припомним кои върхови постижения все още не са на неговата сметка, като някои от тях изглеждат непосилни за подобряване.

Джокович вече е с най-много титли в Шлема, но не и най-много мачове в тези турнири. Неговите 348 двубоя са с 21 по-малко спрямо тези на Роджър Федерер. Предвид завидното физическо състояние на сърбина, е редно да си мислим, че този рекорд може да бъде подобрен.

Остава и борбата на световния №1 за "Голям шлем" в тениса, а именно спечелване на всички четири титли в рамките на една година. За трети път в кариерата си той върви по график след спечелени първи две, като ще е отново фаворит и на "Уимбълдън". Преди две години беше на един мач от това да повтори постижението на Род Лейвър от 1969-а година, но Даниил Медведев го разплака на финала на US Open. И въпреки всчко Джокович е единственият играч от Опън ерата с т.нар. некалендарен Голям шлем - четири поредни титли от "Уимбълдън" 2015-а до "Ролан Гарос" 2016-а включително.

Снимка: Getty Images

Ноле отстъпва и в класацията за най-много сезони с поне една титла от Големия шлем. Има 13, докато Надал е с 15, но пред сърбина като нищо предстоят още две успешни години.

Шампионът на Australian Open и "Ролан Гарос" ще иска да се представи добре и в ATP финалите в края на сезона, тъй като с трофей ще стане едноличен лидер по титли - 7 срещу шестте на Федерер.

Що се отнася до Мастърс надпреварите, доминацията на Джокович там отдавна е оформена. Единственият рекорд, който му липсва, са спечелените мачове в Мастърс. Има 389, докато Надал е с 406.

Има обаче и рекорди, които изглеждат недостижими, а те се касаят до дълголетието на играчите. Спечелването на титла №100 от Роджър Федерер беше огромно събитие, като швейцарецът завърши кариерата си със 103. Лидер в тази класация остава Джими Конърс със 109. Джокович пък е изравнен на третото място с Иван Лендъл с по 94. Предвид че Ноле концентрира календара си основно върху Мастърс турнири и тези от Големия шлем, е трудно да си представим, че може да достигне рекорда на Конърс. Същото важи и за достигнатите финали, където Конърс е със 164, а Ноле със 133.

Снимка: Getty Images

Друг недостижим рекорд на американеца са общо изиграните мачове, като той има 1274. Федерер е с 1251, а Ноле с 1058.

Джокович отстъпва и по друг показател - серия от поредни победи срещу играчи от топ 10. Федерер има 24 между 2003-а и 2005-а, докато Ноле е втори със 17 в периода 2015-2016 г.

Със сигурност пред сърбина има една голяма цел, която не робува на статистики. Това е спечелването на Олимпийска титла - нещо, което му убягна преди две две години в Токио. Сега в Париж през 2024-а той ще се опита да повтори постижението на Рафаел Надал, като само преди часове доказа колко доминантен може да е на същата тази клей настилка.

Има и един друг рекорд, който е възможен за Ноле - да стане най-възрастният шампион в Големия шлем. За целта трябва да спечели титла след 14 месеца (например US Open 2024), като по този начин ще подобри рекорда на Кен Розуел от 1972-а.

Getty Images