Сагата с Новак Джокович и австралийските власти вече придобива обем и продължителност на малък сериал.

И поредният епизод е, че ще има разследване на информацията, която е попълнил в документите за входната си виза в Австралия. Конкретно на въпроса дали е пътувал между държави в 14-те дни преди пристигането в страната, Новак е попълнил отговор "не".

Което очевидно не е така - той е летял от Испания през Дубай за Мелбърн, като в 14-те дни преди 5 януари - денят на пристигане, е бил още и в Сърбия.

На 25 декември той бе сниман с хандбалиста Петер Джорджевич на благотворително събитие в центъра на Белград. На 2 януари негови снимки от тренировките му в Испания, в академията Сотогранде, се появиха в социалните мрежи.

Така реално информацията във визовите му документи не е вярна. Дали това ще се окаже достатъчно основание да бъде прекратен престоят му в Австралия, не е ясно.

Особено след всичко, случило се в последната седмица, което измести тотално фокуса от тенис турнира Australian open към случая "Джокович" и го превърна в световна новина. И то не представяща нито една от двете страни - тенисист №1 на планетата или австралийските власти и правила, в най-добрата възможна светлина. Меко казано.

Австралийското правителство ще разследва казуса с документа за визата като по законите в страната максималното наказание за подаване на неверни данни в документ пред граничните власти е 1 година затвор.

Нормалното и обичайно налаганото - скъсване на визата и спиране за влизане в страната за 1 до 3 години.