Тежките санкции срещу Русия и Беларус за инвазията в Украйна ще се пренесат и в света на тениса.

Новината се загатваше от поне месец, а днес е и официална. Организаторите от Великобритания обявиха, че състезатели от тези две страни няма да бъдат допуснати до участие на турнира от Големия шлем "Уимбълдън".

Надпреварата се очертава да бъде първият тенис турнир, който ще въведе подобни рестрикции. В момента спортисти от Русия и Беларус могат да се състезават в турнири на ATP и WTA, но с неутрален статут.

Това означава, че Уимбълдън може да мине без Даниил Медведев и Андрей Рубльов, които са най-високопоставените руски тенисисти. В топ 50 са още Карен Хачанов, Аслан Карацев, както и Иля Ивашка.

При жените ситуацията е същата с беларускинята Арина Сабаленка, която е на 4-то място в WTA, както и с Анастасия Павлюченкова, Виктория Азаренка, Дария Касаткина и още няколко тенисистки, които са в топ 50.

По-рано британският министър на спорта Нейджъл Хъдълстън съобщи, че руски и беларуски тенисисти ще бъдат помолени да подпишат декларации за липса на връзки с Русия или Беларус, преди да им бъде позволено да участват в турнира.

Добрият стар "Уимбълдън" е вероятно най-славният тенис форум в историята, част от семейството на Големия шлем и ще се проведе между 27 юни и 10 юли в Лондон.