ООН иска обяснение от китайските власти за местонахождението и състоянието на тенисистката Пън Шуей. Организацията е изпратила официална нота за това до Пекин.

Същевременно и говорител на Белия дом във Вашингтон призова за прозрачност по случая и отговори.

Пън Шуей изчезна от очите на света, включително в социалните мрежи, след като публикация именно там изглежда изобличаваше в изнасилването и китайски партиен лидер. Случката е стара, но звездата в тениса обяви в поста, че е готова да говори и ще разкрие всичко. След това публикацията бе изтрита, а от тогава женската тенис асоциация, както и приятелките на Шуей в тура не могат да я открият.

"Искаме доказателства къде е тя и дали е добре", обяви Джен Псаки, говорителка на президентството на САЩ. И добави, че е притеснително такива "черни петна" да се случват в 21-ви век.

Същевременно главният редактор на китайския вестник "Глобал Таймс" Ху Хиун разкри: "Пън ще се покаже скоро, тя е свободна и добре. Имам своите източници за това." Той прибави и снимки към публикацията си в Туитър, на които тенисистката (или приличаща на нея жена) позира в стаята си с плюшени играчки. Чудесно... Само че реакцията на нейните колежки от тенис тура бе светкавична - това не е Шуей, да не говорим, че на 35 години трудно можем да си представим как стаята и изглежда като на 10-годишно момиче.

Мистерията продължава да е сериозна, а самата Пън не е публикувала нищо в социалните мрежи, включително в китайската Weibo, където по традиция е много активна, от 13 дни.