Новак Джокович направи първи коментар минути, след като Федералният съд в Мелбърн отхвърли жалбата му за отнетата виза и той трябва да напусне Австралия незабавно.

Световният №1 няма право да играе на турнира Australian open, който започва в понеделник, където трябваше да защитава титлата си.

"Бих искал да направя кратко обръщение след изхода от днешното изслушване в съда - започва Новак в публикация в профилите му в социалните мрежи. - Ще си взема почивка и ще намеря време за възстановяване, преди да правя повече и по-задълбочени коментари по темата.

Изключително разочарован съм от решението на съда да отхвърли жалбата ми срещу отнемането на визата ми от министър Хоук. Това означава, че нямам право да играя на Откритото първенство на Австралия.

Уважавам решението на съда и го приемам.

Ще съдействам на съответните власти да организират моето напускане на страната. Неудобно ми е от това, че фокусът в последните седмици се измести изцяло върху мен и се надявам, че сега той ще се прехвърли върху тенис, играчите и турнира, който толкова обичам.

Желая на всички играчи, на организаторите, на съдиите, служителите и доброволците, както и на феновете, всичко най-добро по време на турнира.

И за финал - благодаря на семейството ми, приятелите, отбора ми, феновете ми и всички сърби за тяхната постоянна подкрепа. Всички бяхте огромен източник на сила за мен."