Новак Джокович се забърка в скандал с политически отенък в Босна, след като бе сниман до човек с репутация на един от организаторите на геноцида край Сребреница по време на войните в бивша Югославия.

Милош Йолович е известен като основател и един от ръководителите на паравоенното формирование "Вълците от Дрин", които са извършвали нападения над босненско мюсюлманско население и са подкрепяли сръбската армия.

За Сърбия той е считан за герой от войната и легенда, но не такова е мнението на хората в останалите държави от Югославия, както и по света. Смята се, че Йолович е един от близките съратници на Ратко Младич и Радован Караджич, а през 2017-а Международният трибунал го осъди като военен престъпник за участието му в Сребреница.

Там бяха избити над 8000 цивилни, включително деца, за няколко дни през юли 1995 г., като случилото се край града е обявено от ООН за геноцид. "Дринските вълци" са едни от първите, които влизат в анклава и дават старт на убийствата.

Медиите в Босна са възмутени от това, че Новак Джокович е в компанията на такъв човек като Йолович.

"Той можеше да бъде най-великият на света, можеше да представлява целия световен спорт и стане легенда. Вместо това седи на една маса с човек на Радован Караджич и Ратко Младич, и пее на селски сватби с хора, които са организирали геноцид", коментира радио "Сараево".

Втората част от обвинението дойде от видео, на което тенисистът пее стара сръбска песен за Косово, редом с Милорад Додик, който също е обвинен и осъден за Сребреница.

Съпругата на Йолович - Снежана, опита да защити Джокович и съпруга си, когото нарече "уважаван офицер с безупречна репутация".

Според нея той и Ноле са се запознали преди година, а сега са били поканени заедно на сватба на общ приятел в Босна и просто са пили кафе на една маса преди събитието.