Правителството на Австралия е поискало в събота отлагане на разглеждането на делото около документите за оставане в страната на Новак Джокович. Но съдията Антъни Кели е отхвърлил апела и е заверил нареждането в понеделник следобед делото да тръгне.

Така бе и по предварително обявения план на съда в Мелбърн, който стана ясен в четвъртък. Тогава Джокович бе задържан на летището, а след това откаран в хотел, който се използва за нещо като лагер за временно пребиваващи с неясен статут в страната хора.

Министърът на вътрешните работи Карън Андрюс е подал апела към съда, за да се разгледат всички документи по-обстойно. Но Кели е преценил, че дните от задържането на световния №1 в тениса до понеделник са предостатъчни, за да представят двете страни аргументацията си.

А и е имало оплакване от Тенис Австралия, откъдето са обявили, че до вторник в полунощ трябва да знаят дали Джокович ще участва на турнира Australian open, който започва на 17 януари. Тогава е крайният срок за оформяне на схемата за състезанието, уточняване кой как тренира като график, насрочване на жребий и т.н.

Присъствието или отсъствието на най-високо поставения в схемата играч променя много неща по решетката и организаторите са дали краен срок вторник в полунощ. А искането на правителството е било за разглеждане на делото чак в сряда.

Куриозно, съдия Кели признава пред местни медии, че и при сегашната програма на съдебното дело, то може да не завърши в срок. "Възможно е", е неговият коментар на въпрос дали от понеделник следобед до вторник вечерта ще има решение по казуса. Няма отговор на логичния следващ въпрос - ами ако няма такова?

В същото време здравният министър Грег Хънт коментира скандала, но без да спомене в него името на сърбина.

"Двама души вече напуснаха доброволно страната, след като визите и процесът на тяхното издаване бяха преразгледани - каза той. - Това е техен избор, те също можеха да поискат съдебно разглеждане."

Самоличността на единия е ясна.

В събота към Европа отлетя шокираната чехкиня Рената Ворачова, която също не е ваксинирана, но бе получила "изключение" и бе в стрната близо 2 седмици, като дори се включи на един от подгряващите турнири преди Australian open.

След скандала с Новак обаче, нейните документи бяха преразгледани и тя също отиде в хотела, където е сърбинът. Избрала е да си замине, а не да чака насрочване на дело, обжалване и т.н.

Същото е сторил и неназован служител около турнира, който е пристигнал специално за него, пак с медицинско позволение. Вероятно става въпрос за някой от съдиите, но името му засега не е ясно.