Сръбският премиер призна, че Новак Джокович има още за какво да отговаря по темата с карантинирането му в Белград около позитивния тест за ковид, който е дал преди месец.

Според щаба на тенисиста, това се е случило на 16 декември, а на 17-ти, 18-ти, и на 22-ри, Джокович участва в публични изяви в сръбската столица. На тях дори бе сниман и без маска на лицето, което е още по-озадачаващо за човек, който е с позитивен тест за коронавируса.

Ана Бърнабич, министър-председателят на страната, заяви в интервю за BBC:

"Ако си с позитивен резултат, ти се изолираш - това е напълно ясно. Не знам подробности за това кога той е получил резултатите, кога е направил теста... има някои "сиви" петна по целия случай. Отговорите трябва да даде самият Новак."

В Сърбия мерките за пандемията обуславят 14-дневна изолация при позитивен тест. Освен, ако не дадеш негативен PCR резултат по-рано, което Джокович твърди, че се е случило на 22 декември.

Часове след интервюто на Бърнабич, световният №1 в тениса насипа обръщение в социалните мрежи, в което разяснява именно тези въпроси. Но на практика в него признава, че е нарушил правилата за карантиниране, за което се извинява.

Остават още немалко неясноти по темата. Вероятно никой нямаше да се вглежда толкова в тях, ако цялата история с влизането на Джокович в Австралия за турнира от Големия шлем не се бе превърнала в толкова гореща тема и не бе иззела първите места в новините по целия свят.