Шефът на украинската тенис федерация Евгени Зукин похвали позицията на Ига Швьонтек и Петра Квитова, и призова за повече подкрепа на неговите сънародници в този спорт.

В интервю за UbiTennis той заяви, че мнението на Швьонтек и Квитова е рядкост. Двете изразяват сериозна подкрепа към Украйна и призовават за изхвърляне на руснаците от турнирите.

"За съжаление хора като Швьонтек и Квитова са рядкост, а не преобладават. Жалк е, че на никого не му пука какво се случва. Двете идват от държави, които са близки до Украйна и знаят какво се случва на емигрантите и отношението на Русия.

Те знаят какво е да живееш в ерата на Съветския съюз. Радваме се, че изразяват публично позиция, с която са против войната да се представя като нещо нормално", каза Зукин.

Един от поводите за изказването му е, че властите във Великобритания през тази година разрешиха участието на руснаци на местните турнири - нещо, което не бе така през миналата година, включително и на "Уимбълдън".

"ATP и WTA могат да правят повече, за да подкрепят украинските играчи. В женския тенис състезателките ни не са доволни от отношението към тях. Не сме доволни от това, че руснаците са приемани в тура, макар и под неутрален флаг", добави Зукин.

Той е твърдо за бойкотиране на Олимпиадата, ако се допускат спортисти от Русия.

"Бойкотирането на Олмимпийските игри през 2024-а е нещо, което се дискутира много. За тениса е много по-лесно, защото е просто един турнир. Ако войната не приключи, няма начин нашите състезатели да участват. Олимпиадата е направена, за да се спират войните и бойкотът трябва да се използва с тази цел. Руските войски трябва да се върнат в собствената си територия, а ние ще направим всичко възможно състезателите им да не участват на Олимпиадата, ако войната не спре", завърши президентът на тенис федерацията.