Новак Джокович е изкарал ковид съвсем наскоро, като документите, представени от адвокатите му пред съда в Мелбърн, посочват датата 16 декември като начална на заразата.

Това съобщиха австралийските медии, като досега бе ясно, че именно изкаран коронавирус в последните месеци е причина световният №1 да поиска медицинско изключение за това да не е ваксиниран, при влизането си в Австралия.

Първоначално Новак получи такова от тенис властите в страната и се появи на летището в Мелбърн на 5 януари, но там бе задържан и вече няколко дни е в център за временно пребиваващи в Австралия, докато в понеделник съдът не вземе решение може ли да остане там или трябва да бъде депортиран.

Само ден преди разкритието за вируса, изкаран преди по-малко от месец, Австралийските гранични власти обявиха официално, че на летището Джокович не е представил валидно доказателство и медицинска аргументация за това, че не е ваксиниран.

В документите пред съда, за които разкриха медиите в страната, се казва, че след заразяването с ковид на 16 декември Новак не е имал никакви симптоми, нито треска, висока температура или респираторни проблеми.

Ключово в случая ще бъде дали сърбинът е регистрирал заболяването пред здравните власти в съотвената страна, където е бил, когато е дал положителния тест за вируса.

На 3 декември той бе в Мадрид и игра за Купа "Дейвис" за сръбския отбор, а на 9 декември бе сниман в Белград, а на 17-ти миналия месец получи от Националната пощенска служба на Сърбия специална марка с неговия лик.

Дали снимките от събитието са направени по-рано, не е ясно - но Новак ги публикува на 17 декември в профила си в социалните мрежи.

Изобщо - сагата изобщо не е с ясна развръзка, като в понеделник ще имаме отговор остава ли Джокович в Австралия или се прибира в Европа.