Нова вълна от съмнения се появиха относно положителния тест за коронавирус от декември, с който Новак Джокович опита да оправдае медицинското си изключение за Australian Open.

Припомняме, че Ноле представи положителен тест от 16 декември, с който искаше да му бъде разрешено да играе в Австралия без да има нуждата да се ваксинира.

Разследване на Би Би Си показва, че серийният номер на този тест е със съмнителна стойност, много различна от тестовете в Сърбия за този период. Освен това въпросната стойност на серийния номер е по-висока отколкото последвалия му отрицателен тест, който се предполага, че е направен шест дни по-късно.

Адвокатите на Джокович представиха общо два сертификата от PCR тестове - положителния от 16 декември и отрицателния от 22 декември.

Само че германска изследователска група на име Zerforschung посочва, че има несъответствие в серийните номера, като дори си позволиха да озаглавят разследването си ""PCR тестовете на Новак Джокович, които пътуват във времето".

От Би Би Си също са направили разследване, за да установят дали е нормално по-късният тест да има по-нисък идентификационен номер. Английската медия проверява възможно най-много сръбски тестове чрез свои колеги в страната и установява, че колкото по-ранна е датата на резултатите от теста, толкова по-нисък е номерът на кода за потвърждение.

Все пак Би Би Си не се наема да направи финално заключение и да обвини във фалшификация Джокович и екипа му, като уточнява, че тестовете се правят в различни лаборатории и е възможно кодовете за потвърждение да са на различни партиди.

Други тестове от лабораторията на сръбския тенисист обаче също са с нормална последователност на идентификационния номер за разлика от неговите.

От медията са се свързали с Института за обществено здраве на Сърбия, както и на правителствената служба за информационни технологии, но все още не са получили отговор.