Руската тенисистка Варвара Грачева е получила френско гражданство и ще се състезава под нова националност, съобщи "L'Equipe".

Родената в Москва 22-годишна тенисистка от 2016-а тренира и живее във Франция, като най-сетне е покрила нужните условия и е била одобрена за получаване на гражданство.

Процедурата е била форсирана заради все по-силното представяне на Грачева на корта,заради което тя попада в града "спортни надежди", както и заради ситуацията в нейната родина.

Към момента Грачева е №54 в света, но само от началото на годината тя записа три победи над топ 10 съпернички и всички предричат, че съвсем скоро тя ще бъде част от елита на женския тенис.

Грачева на два пъти победи първата ракета на Русия - Дария Касаткина, както и доскорошната №2 Онс Жабер от Тунис.

В настоящия момент младата тенисистка продължава да се състезава под неутрален флаг като рускиня, но съвсем скоро това ще се промени и тя ще стане пълноправен състезател на Франция.

От избухването на войната в Украйна, тенисистите от Русия и Беларус се състезават под неутрален флаг, а Великобритания дори отказа да ги допусне до турнирите на своя територия.

Все още останалите надпревари са отворени за тях, но не са малко призивите за тоталното изключване на двете страни от тениса. Поне Грачева вече няма да има тези притеснения. Когато смени националността си, тя автоматично ще се превърне във втората ракета на Франция при жените.