Световната №1 Ига Швьонтек спечели драматично финала на турнира в Мадрид на червени картове, след като победи световната №2 Арина Сабаленка.

Полякинята отрази три мачбола, за да триумфира след три часа и 11 минути на корта - 7:5, 4:6, 7:6(9).

Мачът спокойно може да бъде определен като един от най-качествените в цялата история на женския тенис, като Сабаленка имаше три мачбола, а Швьонтек пропусна един, преди да успее от втория път.

За Швьонтек титлата е трета през сезона, като тя има и 30 победи от началото на януари. С толкова при жените може да се похвали още единствено Елена Рибакина.

"Сега кой ще каже, че женският тенис е скучен? Това беше най-напрегнатият и луд финал, в който съм играла. От всички мачове, които съм играла, е трудно да кажа, но това, че беше финал, го прави още по-луд.

Ясно е, че ако играем срещу мъже, ще загубим и не става дума за това. Двама играчи се противопоставят един срещу друг и можем да правим страхотни мачове. Първа съм в ранглситата, но можем да правим напрегнати битки с останалите. Не трябва да се сравнява нивото на мъжкия и женския тенис, а емоцията от дадения мач", каза полякинята.