Младият датчанин Холгер Руне заслужи първата си победа на Sofia Open след триумф в откриващия кръг срещу нидерландския си опонент Тим Ван Райтхофен със 7:6(2), 7:6(6).

19-годишният Руне спечели два тайбрека, след като в първия сет мач не предложи нито една възможност за пробив пред двамата, а във втория те си размених по един ранен.

Като цяло сервираха много силно, но ключовият момент дойде в тайбрека на втория сет, когато Ван Райтховен изпусна сетбол на свой сервис при 6:5. Руне се възползва и спечели следващите три точки, за да избегне трета решителна част.

Младият датчанин е един от най-вълнуващите играчи в своето поколение и изгря с невероятното си представяне на "Ролан Гарос", където победи Денис Шаповалов и Стефанос Циципас преди да отпадне от бъдещия финалист Каспер Рууд.

Ван Райтховен също не е случаен играч, тъй като през юни спечели турнира на трева в Хертогенбош след победа на финала срещу световния №1 тогава Даниил Медведев.

В следващия кръг Руне ще играе с победителят от мача между Лоренцо Сонего (Италия) и Бернабе Запата Миралес (Испания).

"Имах няколко дни за тренировки тук и се наслаждавах. Много съм щастлив от победата, защото беше много трудна. Опитвам се да подобря малките неща в играта си, но съм щастлив със спечелването на първия мач, защото той винаги е труден. Ако той беше спечелил втория сет, щях да се боря здраво и в третия", каза датчанинът след мача.