Тенисът има своя план, въпреки че при цялата непредвидимост на ситуацията с пандемията, всякакви прогнози са произволни.

Но стратегията и пътят са ясни, след като ръководители на ATP и WTA са координирали във видеоконференция как да бъде довършен сезонът.

Засега той е спрян до началото на юни, но е вероятно прекъсването да бъде удължено до края на същия месец, или дори до края на лятото.

Според в. "Екип", ръководителите на мъжката и женската асоциации са се обединили, че няма проблем да се играят турнири по Коледа и Нова година, без традиционното прекъсване на месец декември. Играчите, чрез лидерите на техния синдикат, също са съгласни на такъв вариант.

На практика в момента те минават през "ваканция" между сезоните - нямат обичайните тежки и дълги пътувания и интензивни турнири всяка седмица. Няма да има нужда от такава в края на календарната 2020 г.

Вероятно големият проблем ще е наместването на трите оставащи турнира от Големия шлем в месеците от септември до декември, тъй като и US Open, и "Уимбълдън", и "Ролан Гарос" се играят на открити кортове. Тоест - времето също става фактор и зимата може да провали евентуални такива планове.

Затова, според френското издание, подновяването на календара - когато и да е то - ще е именно с турнирите от Шлема, за да може да е сигурно, че те ще се изиграят преди края на октомври. Надеждата е, че климатът ще го позволи.

Ще има отпаднали надпревари, като под заплаха не са само тези в зала.

Такъв например е Sofia Open. Още няма яснота кога ще е българският турнир, като към момента той е "на гърба" на отложения за септември "Ролан Гарос".

Но точна програма може да се направи едва, когато е ясно окончателно на коя дата ще бъде подновен тенис сезонът.