Бившият №1 Анди мъри разтърси света на тениса, след емоционалната си пресконференция вчера, на която обяви, че слага край на кариерата си заради контузия.

Британецът се надява да издържи до "Уимбълдън", но има вероятност да изиграе последния си мач още на Australian Open.

Светът на тениса не остана безразличен към плачещия Мъри и много негови колеги го подкрепиха чрез социалните мрежи.

Сред тях бе и Григор Димитров, който не пропусна да окуражи добрия си приятел.

Хуан Марин дел Потро написа:

"Анди, гледах пресконференцията ти. Моля те, не спирай да опитваш, продължавай да се бориш. Представям си каква е болката, какво е разочарованието. Надявам се да се справиш с това. Заслужаваш да приключиш кариерата си, когато ти решиш, а не контузията. Обичам те. Искаме да те видим щастлив".

Новак Джокович сподели:

"Честно казано, за мен това е доста голям шок, защото ние сме на една възраст, от едно поколение. Много е тъжно да виждаме през какво минава... като някой, който е имал сериозна контузия, каквато беше тази в лакътя ми, определено му съчувствам и разбирам през какво минава.

Преди ден-два тренирах с него и поговорихме малко. Той е голям шампион, той е мой приятел, с когото съм израснал.

Някак тъжно е да знаем, че това може да му бъде последното Открито първенство на Австралия, но му пожелавам всичко най-добро. Сигурен съм, че човек може да бъде благодарен за много неща в живота си".

Рафаел Надал:

"Анди Мъри, поздравления за всички твои постижения през всичките тези години. За мен беше удоволствие да играя срещу теб през всичките тези години. Успех с всичко!"

Анди Родик:

"Свалям ти шапка, Анди. Абсолютна легенда. Ти си сред най-добрите тактици в историята. Постигна невероятни резултати в една брутална ера. Само респект. Надявам се да завършиш здрав и щастлив".

Род Лейвър:

"Невероятен шампион. За мен бе удоволствие да следя кариерата му, страхотен играч. Поздравления сър Мъри".

Марди Фиш:

"Анди Мъри, когото познавам, ще направи всичко, за да сложи край на "Уимбълдън". Няма друг толкова сърцат играч в историята".

Кей Нишикори:

"Тъжен съм, много тъжен. Играли сме много пъти един срещу друг, научих много от него. Той беше един от най-добрите 4 в тази ера".

В пожеланията се включиха още много тенисисти и треньори, а новините около Анди Мъри бяха водещи в цяла Великобритания през целия ден.

Специален пост имаше и от страна на британския министър Тереза Мей:

"Една впечатляваща кариера, през която направи нацията горда. Надявам се да се задържи възможно няй-дълго на корта, а когато всичко свърши, той ще бъде запомене като един от най-великите атлети на тази страна".

Всички в Шотландия го определиха за спортист №1 на нацията, а хората от родния му Дънблейн благодариха с прост, но трогателен жест.

Снимка: Twitter