Украинската тенис звезда Елина Свитолина отправи призив за спирането на руските и беларуските тенисисти от "Уимбълдън", както и на всички атлети от тези две страни от Олимпидата в Париж през 2024-а.

Именно около спортистите от Русия и Беларус се заформя най-големия скандал в спорта, който е свързан с потенциалното им участие на Олимпийските игри.

От МОК нямат намерение да забранят на руснаци и беларуси да се състезават под неутрален флаг, а това безспорно поляризира мненията.

В следващите седмици се очаква становище по темата с тенисистите от Русия и Беларус на "Уимбълдън", а Елина Свитолина побърза да изрази своята позиция.

"Войната все още е тук. Решенеито не трябва да бъде променяно. Силно се надявам, че организаторите на турнира ще оставя забраната в действие. Все още хората страдат, а руските войници убиват невинни украинци.

Неутралният флаг не променя нищо. Постоянно чета как спортът не трябвало да бъде смесван с политиката, но руският спорт е голяма част от политиката им.

Нямам нищо против конкретни атлети, може би и те са против войната, но по този начин ние наказваме тяхното правителство. Техните правителства правят това, заради което наказанията ще са срещу тях", заяви Свитолина.

Преди година тенисистите от Русия и Беларус не бяха част от "Уимбълдън", но първоначалните информации в медиите на Острова показаха, че това може и да се промени за изданието през 2023-а.