В последните дни отново се заговори за една от горещите теми в света на тениса, а именно създаването на "Премиум тур" и коренната революция в спорта такъв, какъвто го познаваме от десетилетия насам.

Не е тайна, че със саудитски инвестиции и не само, се цели създаването на елитен тур, в който най-добрите ще участват на 12 до 14 турнира годишно, загърбвайки АТР тура в досегашния му формат.

"Премиум Тура" ще е запазена територия за 64 състезатели при мъжете и 64 при жените, които ще играят четирите турнира от Шлема и още около 10 топ турнира тип Мастърс 1000, сред които и задължително надпревари в Близкия Изток.

Целта е ясна - нерпестанни мачове между големите звезди, привличaнето на повече интерес и повече рекламодатели, което съответно означава много повече пари.

Британският "Тhe Telegraph" твърди, че наскоро е имало конферентен разговор между директорите на АТР и WTA, организаторите на турнирите от Шлема, хората зад "Премиум тура", както и някои топ играчи, без да се споменават техните имена.

Информацията е, че разговорите около новия революцонен формат на тениса не е срещнал особени негативни мнение. Поне това е твърдението на медиите.

От женския професионален тур са били доволни от предложената идея, че жените ще изкарват колкото мъжете от наградните фондове на новите турнири.

Всеки от тези турнири ще продължава поне по 10 дни, а между тях ще има достатъчна пауза. Така въвлечените 64 играчи няма да пропускат турнири, освен при контузия, което гарантира топ играчи на всяка една надпревара.

Естествено, че критиките към подобен формат идва от организаторите на по-малките турнири, които на практика губят надеждата да привлекат играч от първите 50 на света.

Освен това негодуванието ще е огромно и от различните организации на играчите, защото това на практика убива кариерите на тези тенисисти, които не са в челото на ранглистата.