Един 34-годишен мъж от Пловдив е сред най-популярните ни сънародници в американския шоубизнес. Мирослав Барняшев мечтае от дете за това, което днес вече е постигнал и не се страхува, нито срамува да търси нови изяви.

Популярен с псевдонима си Русев, Миро е първият български кечист, който е част от шоу-индустрията WWE. Вече повече от 10 години той изкачва стъпалата на йерархията в бизнес, оценен през 2018-а на над 6 милиарда долара.

Като дете се вдъхновява от стари видеокасети с мачове на Хълк Хоуган, а английският език му върви изненадващо лесно. Учи в спортното училище в Пловдив, където опитва борба и гребане, докато се забавлява още с футбол и баскетбол. И все пак рингът и онази кичозна за някои, но електризираща за милиони мания, наречена кеч, остава целта, която Миро преследва.

Изминали са почти 15 години, откакто заминава за САЩ на бригада. Бояджия, таксиджия, охрана в стриптийз бар... Русев комбинира нископлатени работи, които все пак му дават шанс да изплаща школата и тренировките си за кечист. За да може днес той да е сред водещите лица в повечето сюжетни линии на WWE. Участва в реклами на КFC и Snickers, гостува в телевизионни шоупрограми, а за идния си рожден ден заедно със съпругата си ще издаде и собствена комикс книга.

Срещам се с Мирослав в Античния театър в Стария град на любимия му Пловдив.

Снимка: Павлин Даскалов

"Европейска столица на културата сме, а всичко е разкопано. Излагация е цялата работа"

С усмивка посреща родната действителност, която не е забравил, но му е неприятно, че заради дългите години в чужбина дори е загубил правото си да гласува.

"Опитах се да гласувам, но не ми дадоха. Казаха, че съм в забранения лист. А аз съм си български гражданин. Ама данъци, ако тръгна да плащам тук, ще ми вземат сигурно"

Публична тайна е, че WWE събира в себе си спорт, забавление, актьорска игра и комедия, а Мирослав се възползва отлично през годините от наличните сюжетни линии. 

Първата е като... руски злодей. Като човека, който представя Русия и Путин на американската сцена. Развяваше руското знаме на ринга. Тогава от такъв има нужда, а успехът е шумен.

Впоследствие на специална церемония с нашия флаг и химн, замислена като "Денят на Русев", той "стана" българин официално.

"Връчиха ми символично ключа на Пловдив, накараха Ейдън Инглиш да научи българския химн и да го изпее, стана супер."

Продължава да е суперзвезда, като феновете скандират името му мощно от трибуните. Славата не го променя, въпреки че вероятно е най-популярният български спортист зад Океана. Има над 2 милиона последователи в социалните мрежи, сам ги поддържа. Но популярността не го променя по никакъв начин. Остава си момчето от Пловдив, като казва, че "да си мислиш, че си кой знае какво, не помага".

Embed from Getty Images

Такова е и впечатлението в разговора с него - позитивен, директен, обикновен. Не е актьор в общуването, не търси поза или заучени фрази.

Не му пука особено и кой какво мисли за него. Показателна е историята на една гола снимка, която наскоро се появи в профила му в Инстаграм. Реакциите не му влияят.

Двамата със съпругата му Си Джей имат проект за книга с комикси, като работят заедно с един от най-култовите автори на такива в Щатите - Джейсън Стар, който е отговорен за суперистории като Punisher, Wolverine и Gotham.

"Щастливец е" (сам се определя като такъв), защото от дете знае и мечтае, че иска да отиде в Америка и да стане кечист. Има цел. Липсата на такава посочва като проблем на хората в България.

"Живеят някак ден за ден, това ме притеснява. "Бичат айляк", гледат да дойде петък, да излязат някъде. Събота и неделя - почивка. И това е."

Импровизатор, различен и изключително добър в това да реагира точно в ситуациите. Това го прави любимец на публиката. Следващата мечта е свързана с All Star Weekend шоуто на НБА, където не смята да е просто като зрител. Целта му е още в следващото издание да бъде участник в Мача на знаменитостите.

Embed from Getty Images

Русев или просто Мирослав Барняшев, отдавна отказва да е зрител в предизвикателния водовъртеж на ежедневието.

Припомня си за финал рима от детските години и смелите опити за рап-изпъления с приятел в Пловдив.

"Животът е пълен с вероятности,

но повечето са гадни неприятности".

Човек с много таланти, интуиция и никакво притеснение да изразява себе си в какви ли не сфери. Той е най-популярният българин зад Океана в момента.

Въпреки че направи пробива в кеча под руския флаг. 

Снимка: Павлин Даскалов