Спортната редакция на Dir.bg в поредица ще ви припомни най-важните събития в десетилетието, което ще затворим след броени дни. Ще го погледнем както от българската призма, така и от през тази на световните събития в спорта. От 2010-а насам се случиха няколко фундаментални събития и тенденции.

Когато говорим за мъжкия тенис в последното десетилетие, разграничението е ясно - Тримата и всички останали.

Имаше доминация (а и няма признаци да спира на старта на следващата декада), каквато не е помнена в историята на играта. Те тримата - Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, наложиха иго на едно съвсем нелошо поколение играчи. Просто не им дават шанс, а статистиките са смайващи.

Тримата са на върха в ранглистата за осми път в края на календарна година. Надал е първи, следван от Ноле и Роджър.

Десетилетието стартира с битка за №1 между Рафа и Маестрото, но започваше вече да се усеща и влиянието на сръбския претендент. Това се превърна в декада, в която Тримата тенори просто мачкаха наред, въпреки че в определени моменти и тримата минаха през кошмарно дълги отсъствия с травми.

Показателно, Рафа Надал не е излязъл от топ 10 нито за седмица през периода 2010-2020 г.

Той е бил на върха на ранглистата 160 седмици, Новак Джокович е окупирал позиция №1 за цели 275, а Роджър Федерер - за 45.

Тва са общо 480 седмици и представляват 92 процента от общото време на тези 10 години. Изумително.

Само един друг играч опита да разбие това статукво - Анди Мъри, който успя да стъпи на върха и в два различни периода бе там цели 41 седмици. Но травмите и множеството загубени финали в Големия шлем не позволиха на британеца да разбие монопола на Големите трима.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рафа, Ноле и Роджър спечелиха 33 от 40-те надпревари в Шлема за десетилетието. Стан Вавринка и Мъри взеха по 3 титли, а Марин Чилич прибра една от US Open. Цели 61 от 90 Мастърс турнира бяха узурпирани от същите трима гиганти с ракети в ръце.

Загубиха и още 13 финала, а само 16 от мачовете за титлите на Мастърси минаха без нито един от тях.

Асовете от магическото трио счупиха куп рекорди, докато подчиняваха безпощадно тениса.

Рафа Надал стана първият в историята с 10 или повече титли от Шлема след навършени 30 години. Спечели 13. За периода той спечели 34 турнира на клей, което е непостижимо за целите кариери на всички останали играчи в историята.

Надал е и най-възрастният №1 в края на година - на 33 оглавява ранглистата в момента. През 2013-а той постави и рекорда за поредни триумфи в Мастърс надпревари - взе 4 корони поред в Мадрид, Рим, Монреал и Синсинати. Общо завърши декадата с 48 титли от турнири в ATP.

Новак Джокович е първият и единствен засега играч в историята, спечелил Златен Мастърс - и деветте титли от надпреварите с ранкинг 1000. Ноле го постигна в Синсинати през 2018-а, след като по пътя си към трофея там победи и Григор Димитров.

Сърбинът спечели 45 турнира на твърди настилки през десетилетието - повече от всеки друг.

През 2015-а Ноле достигна и четирите финала в Шлема, но загуби в Париж и не успя да влезе сред безсмъртните с годишен Голям шлем. Същата 2015-а донесе още един рекорд на Ноле - неговите 16 950 точки са недостижими в ранглистата на ATP за никого в историята на тениса.

Снимка: Getty Images

Той е прекарал сумарно повече от половината десетилетие на върха на ранглистата - общо 275 седмици.

През 2011-а Джокович навъртя и най-дългата серия победи за този период - 43, преди да загуби от Роджър Федерер на "Ролан Гарос".

На 36 години и 320 дни, същият този Федерер стана най-възрастният №1 в историята, когато се качи на върха през юни миналата година. Той е и най-възрастният победител в турнир от ATP за десетилетието, като и през настоящата 2019-а завърши с общо четири титли.

Ако Рафа е кралят на червено, а Ноле - на твърди кортове, Роджър с неговите 8 титли на трева през десетилетието, е император на зеленото.

Да, да - затрупани сте със статистики, а всъщност и няколко изречения стигат, за да се покаже очевидното. Това десетилетие в тениса бе велико заради тройния възел, който Рафа, Ноле и Роджър заплетоха.

Тяхната битка за величие продължава.

За щастие на зрителите, но за неудоволствие на един куп отлични играчи, които остават "някъде в подножието".

Защото върхът е здраво пазен от Тримата императори.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos