България ще приеме Световното първенство по шорттрек от 8 до 10 март в зала "Арена Армеец". Входът е свободен и ще се наслаждаваме на множество световни и олимпийски шампиони върху леда. Координатор на състезанието е трикратната олимпийска медалистка и притежателка на 16 медала от световни първенства Евгения Раданова.  Тя е първият български спортист, участвал и на лятна, и на зимна олимпиада.

Голямата ни шампионка се превърна в посланик на този спорт у нас и сега е двигателят на Световното първенство. "Легендата Раданова вдъхновява България за Световното първенство по шорттрек", написа на сайта си Международния кънки съюз (ISU) в материала за шампионата у нас.

Потърсихме я, за да ни каже как тече организацията за шампионата и какво се очаква да направят шестимата български състезатели. Поговорихме и по-глобално за родния спорт и защо все по-рядко се радваме на големи успехи. Засега 180 състезатели са се записали за големия форум в София, като сред тях са някои много големи имена, които Раданова представи пред Dir.bg.

- Да поговорим първо за Световното първенство в София. Как спечелихме домакинството и доверието да приемем един такъв форум?

Снимка: БТА

- Преди четири години кандидатствахме в Международната федерация по кънки. Благодарение на това, че Българската федерация е била добър организатор на състезания както по шорттрек, така и по фигурно пързаляне, за пореден път ни се гласува доверие за Световното първенство за мъже и жени.

То е петото поредно за България и трето в индивидуалните дисциплини. България е била домакин на Световно юношеско първенство и на Световно отборно. Последно приехме през 2010-а шампионата за мъже и жени.

- А колко трудна е организацията на едно такова първенство, защото все пак се заема "Арена Армеец"? Колко време изисква подготовката и има ли напрежение преди стартовете?

- Подготовката започна още когато стана ясно, че трябва да бъде закупена мобилна инсталация за "Арена Армеец". Изискванията на броя на седалките на една зала е по-голям от този, който има в Зимния дворец. За наше щастие държавата откликна в лицето на Министерството на спорта и закупи инсталацията. Тя беше използвана вече за юношеското първенство по фигурно пързаляне в края на март 2018-а. Сега ще се използва за втори път.

Това е едното. Като организация основното започна през лятото, когато по всички необходими дейности се събра екип, разпределихме задачите и всеки пое своята отговорност, за да бъдат те изпълнени. За нас предизвикателството е какво ще бъде качеството на леда, тъй като специално за нашия спорт това има много голямо значение, за да могат състезателите да се чувстват спокойни и сигурни и да постигнат най-добрите си върхови постижения именно тук, на нашия лед.

- А опитът от приемане на подобен тип шампионати в миналото помага ли за организацията или има допълнително напрежение, предвид че ще идват големи имена в спорта?

- Не бих го нарекла напрежение, а по-скоро - отговорност. Опитът винаги помага като разбира се с всеки следващ шампионат има нови изисквания от международната федерация по кънки. Една от тези промени е, че вече всички световни шампионати по шорттрек и световни първенства трябва да бъдат провеждани на пързалки, които имат мобилна система за сигурност и дюшеци, каквито ние се наложи да наемем от чужбина за първенството.

- Кои ще са най-големите имена на шампионата? Знаем, че ще дойдат много олимпийски първенци. Кои бихте отличили като най-значими състезатели?

- Според мен при жените една от най-титулуваните състезателки, които ще дойдат, е Сузане Шултинг от Холандия. Тя е олимпийска шампионка от Пьончан на 1000 метра и европейска шампионка от последното първенство през януари. Тя е и световна шампионка на 1000 метра в последния шампионат. Тук ще дойдат олимпийски и световни шампионки от Южна Корея, както и световната рекордьорка на 500 метра от Англия Елис Кристи. Може тук да изгрее звездата на някоя друга състезателка.

При мъжете трябва да спомена олимпийския шампион на 500 метра от Китай Ву Дажин, както и многократният олимпийски шампион от Канада Чарлс Хамлин, който ще защитава своята титла от 2018-а.

- Доколкото знаем, Хамлин е пред отказване...

- Може би в някакъв момент е споделял такова нещо, но аз като човек, който е минал по този път вярвам, че отказването на върха не е лесно. Може би той ще продължи да помага на своя много млад отбор в Канада. За да може да изгради атмосфера и да се поучат от неговия опит. Така че може и да не е за последен път в София.

- Какъв зрителски интерес очаквате към шампионата? Кое налага входът да е свободен и всъщност ще има ли възвръщаемост на инвестицията?

- Трудно ми е да предвидя колко хора биха проявили интерес, но се надявам да не са малко. Входът е свободен, за да могат хората да се докоснат до спорт, който със сигурност на живо изглежда много по-различно отколкото по телевизията. Вярвам, че всеки, който има шанс да го види на живо, ще разбере за какво става въпрос. Възвръщаемост се надявам, че ще има в това, че ще повиши интереса в децата и в други възрасти. Да опитат този атрактивен спорт в бъдеще.

Embed from Getty Images

- Участваме с шест състезатели. Докъде се простира оптимизмът за класиране в състезанията?

- Смятам, че класиране в четвъртфиналите на отделните индивидуални дисциплини би било изключителен успех за тези млади състезатели. Вярвам, че имат потенциала да го реализират. Надявам се да съберат своята психика, воля и желание да покажат най-доброто от себе си именно тук пред родна публика. Ще участваме в щафетата като домакини, така че за мен това е достатъчно сериозно предизвикателство. Това, което искам, е просто да покажат най-доброто и още малко, за да можем да кажем, че това е стъпка напред в по-добри времена за нашия спорт.

- Какво отличава шорттрека от другите зимни спортове? Виждаме, че е много красив и същевременно динамичен.

- Това, което го отличава, е изключителната динамика. Това, че са между 5 и 7 състезатели в една серия на една писта от 111 метра и 12 сантиметра. Борят се за първите 2 и 3 позиции, за да продължат напред в следващата фаза. Необходимо е не само да си физически много добре подготвен, но и да избираш най-правилната тактика. Да не се влияеш от реакцията и действията на другите състезатели. Това прави този спорт изключително динамичен. Няма момент, в който да останеш спокоен. Това е разликата с другите спортове, които имат своята динамика и атракция, които обаче не се случват толкова интензивно, поне през моите очи. Всеки спорт има своята красота, но този оставя човека, който го гледа, без дъх. След толкова много години участвайки като състезател и сега треньор има много моменти, които ме оставят без дъх заради адреналина.ь

Getty Images/Guliver Photos

- Имате 16 медала от световно първенство и половината ни от зимни олимпийски игри. Какво ни липсва за нови големи успехи? Талант, финансиране или просто се е променило цялостното отношение към спорта в България?

- Смятам, че моето поколение беше изключително благоприятно за развитие на спорта. Бяхме много талантливи момичета с много желание да постигнем успех. Може би това, което ни липсва, е да намираме точните и правилните хора, които са готови да го постигнат. Виждам, че има много талантливи деца, но около 7-8 клас, когато трябва да се преценява дали ще се продължи по-сериозно със спорта, хората избират по-сигурното - образованието. Това е проблем за много спортове и го коментираме с колеги. Трудно е, защото ние вече сме работили 8-9 години с тези деца и когато трябва да започне следващият етап от развитието им, те си тръгват.

- Живеем във времена на социални мрежи, публичност и множество изкушения извън спорта. Виждаш ли достатъчно амбиция в тези деца да се отдадат изцяло с това, с който са се захванали?

- Това, което мисля е, че винаги ще има такива деца и те извървяват пътя си нагоре. За целта обаче трябва да има по-голяма масовост и конкретно в нашия спорт, за да се случи, трябва в по-големите градове да има по няколко пързалки - за да има по-сериозна конкуренция.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Преди Олимпиадата в Пьончан си спомням, че ни казахте, че имаме шанс реалистично за четири медала. Колко по-значимо би било сега за България да спечели медал от такъв голям форум, защото се видя, че е много трудно и се сблъскахме с реалността. Занижили ли сме прекалено критериите?

- Смятам, че олимпийските игри са състезание предимно за психологическа битка със себе си. Едва ли някой може да ми обясни огромният успех, който постигна Краси Анев сега на Европейското първенство, а само сезон преди това му беше по-трудно на Олимпиадата. Това е битка, която малко хора са успели да спечелят. На най-големия спортен форум успяват да се реализират най-добрите и най-подготвените във всяко отношение.